Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BELGIJANCIMA GRAN PRI ANIMANIME

Žiri Međunarodnog festivala animacije Animanima 2012, koji je u 10. septembra završen u Čačku, odlučio je da gran pri, nagradu „Zlatni štift“ i novčani deo u iznosu od 1.000 evra dobije belgijski film „O, Vili“ čiji su autori Ema de Svaf i Mark Džejms Rul

Specijalnu nagradu za najbolju animiranu reklamu ili muzički spot u novčanom iznosu od 800 evra dobio je Teodor Ušev iz Kanade za muzički spot „Kottarashky Demoni“.

Posebnu nagradu žirija u novčanom iznosu od 500 evra dobio je francuski film „Una furtiva lagrima“, čiji je autor Karlo Vogele.

Specijalna priznanja žirija za najbolju režiju dobio je film Simone Masi iz Italije „O ubijanju svinje“, za najbolju animaciju film „Kali, mali vampir“ čiji je autor Režina Pesoa iz Portugala.

Za najbolji scenario nagrađen je film „Poslednji autobus“ čiji su autori Martin Snopek i Ivana Laučikova iz Slovačke i za najbolji dizajn zvuka nagrađen je film „Tramvaj“ autora Mihaela Pavlatova iz Češke.

Nagradu „Periskop“ za najbolji film programa filmova za decu i novčani deo u iznosu od 400 evra dobio je film „Grafalovo dete“ čiji su autori Johanes Wajland, Uve Hajdšeter iz Nemačke.

Žiri 6. međunarodnog festivala animacije Animanima 2012. radio je u sastavu Andreas Hikade iz Nemačke, koji je bio i predsednik žirija, Džoan K. Grac iz SAD-a i Izabel Ergera iz Španije.

Na festivalu su prikazana 62 filma iz 21 zemlje u takmičarskom programu, kao i retrospektive filmova Džoan K. Grac i Andreasa Hikade.

Ove godine prvi put je održan takmičarski program filmova za decu, a tradicionalnu veliku izložbu stripa Animanima je priredila srpskom autoru Aleksandru Zografu.

Pokrovitelji festivala su Grad Čačak i Ministarstvo kulture Srbije.

Izvor: Dnevni akter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *