Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

AMERIKANCI SNIMAJU DOKUMENTARNI FILM KOJI ĆE OBJASNITI SVE O NIKOLI TESLI

Američki filmski autori Vil Čejsen i Karol Buržoa odlučili su da svojom dokumentarnom dramom „Elektricitet: priča i život Nikole Tesle“, čije je snimanje već počelo, isprave nepravdu nanesenu „najvećem pronalazaču svih vremena“, kome su „pohlepni biznismeni, veštiji u prodaji nego u pronalazaštvu“ ukrali zasluženu slavu.

– ‘Elektricitet’ je priča o njemu, i prava američka epska priča: imigrant koji nalazi inspiraciju u SAD, mladost u sukobu sa establišmentom, sukob dobra i zla – opisuju Čejsen i Buržoa svoj filmski projekat, čije bi snimanje koštalo najmanje 300.000 dolara, ali će zahvaljujući besplatnoj pomoći prijatelja i poštovalaca Nikole Tesle biti snimljen za desetostruko manju sumu.

Film obrađuje brojne zanimljive činjenice, kao što je ona da bi Tesla verovatno bio prvi američki milijarder da nije pocepao ugovor sa Vestinghausom, kao i da mu je želja i namera bila da snabdevanje električnom energijom bude besplatno i svima dostupno.

Na pitanje šta bi Edison mislio o ovom filmu, Karol Buržoa odgovara: „Uprkos svom čuvenom ‘američkom smislu za humor’, mrzeo bi ga. Mrzeo je Teslu, i na kraju je prisvojio čitavo njegovo delo, tako da sigurno ne bi bio srećan što se upravo sada, kroz naš radi rad drugih ljudi, Tesli ponovo bar u izvesnoj meri priznaju ogromne zasluge koje ima“.

Izvor: Blic Online D.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *