Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VIŠE OD 400 IZVOĐAČA NA NIŠVILU

Beograd – Internacionalni džez festival Nišvil održaće se od 14. do 19. avgusta i biće najposećeniji do sada, jer će se program odvijati paralelno u pet gradova, na 10 stejdževa, a nastupiće preko 400 izvođača, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za štampu u Kulturnom centru Beograda. Nastupi koji će se održati u Vranju, Leskovcu i u Surčinu predstavljaju ovogodišnje novine Nišville jazz festivala.

Glavni program biće održan na Niškoj tvrđavi, a svi programi, osim onih na mejn stejdževima (Earth & Sky) biće besplatni.

Prvog dana na glavnoj bini nastupiće jedan od najznačajnijih džez i džez-rok muzičara, francuski violinista Jean Luc Ponty, sa kojim je počela nova era kada je reč o violini i džezu. Iste večeri, a u okviru Mercy projekta, nastupiće i dvostruki dobitnik Grammy nagrade, basista John Patitucci. Publika će imati priliku da upozna i čuje jedan od najuspešnijih afričkih sastava, začetnike pravca world music – bend „Osibisa“.

Jedan od ekskluziviteta ovogodišnjeg Nišvila je i sastav „Defunkt Funk Experience“, koji će nastupiti u petak, 17. avgusta. Ovaj sastav predvode fank džez legende Jamaaladeen Tacuma i Joseph Bowie.

U subotu, 18. avgusta, nastupiće najveći broj izvođača, a neki od njih su njujorški kvintet „Opus 5″, koji će tog dana premijerno u Evropi promovisati svoj novi album, zatim makedonski gitarista, kompozitor, aranžer i predavač Toni Kitanovski zajedno sa svojim džez triom i Oscarom Salasom ; Adrian Gaspar Trio ft. Gabriel Rosati & Lucian Nagy, potom i jedan od najboljih gypsy swing gitarista današnjice Lolo Merier i mnogi drugi.

Poslednji dan festivala je rezervisan za pionire londonske acid scene The Brand New Heavies, najoriginalniji i najuzbudljiviji sastav britanske scene Get The Blessing, švedski kvartet koji predvodi jedan od najboljih skandinavskih muzičara – trubač Anders Bergcrantz, kao i jedan od najuspešnijih i najboljih niških fusion džez sastava – Eyot.

Alexandre Cunha Quintet, koji predvodi jedan od najboljih bubnjara, Alexandre Cuha, nastupiće čak tri puta: 15. avgusta na River Stageu, a potom 16. avgusta na glavnoj bini, kao i u prepodnevnim časovima na ceremoniji otvaranja na Matine Stageu.

Pored muzičkog programa, publika će imati priliku da prisustvuje promociji novih knjiga o džezu, kao i da pogleda film „The Artist“ francuskog reditelja Michela Hazanavicusa, koji je na poslednjoj dodeli nagrada Američke filmske akademije dobio pet Oskara. Za ovaj film džez segmente je snimio Brussels Jazz Orchestra, koji će, takođe, nastupiti na Nišvilu 17. avgusta. Uz njih će pevati portugalska pevačica Maria Joao i belgijski pevač David Linx. Film će se prikazivati svake večeri, od 16. do 19. avgusta, a ulaz će biti besplatan.

Kako Nišvill svake godine radi na promociji i podršci mladih džez bendova, tako će i ove godine, prvi put na velikoj bini Nišvila nastupiti beogradski sastav „Naked“. Njihova muzika je spoj džeza, fanka i etno balkanske muzike. Za šest godina postojanja, bend je imao preko 120 nastupa širom Evrope. Na ovom 29. džez festivalu, saksofonisti, kompozitoru Milivoju Mići Markoviću biće dodeljena nagrada za životno delo.

Izvor: Danas M. Bojanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *