Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZATVARANJE OI: KREM BRITANSKOG POPA

Dejmon Albarn, bend

Pod nazivom „Simfonija britanske muzike“, dvoipočasovna ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara održaće se 12. avgusta u Londonu, uz učešće najvećih britanskih muzičkih zvezda.

Iako su se organizatori trudili da u tajnosti sačuvaju imena učesnika poslednje londonske olimpijske večeri, izvesno je da će publiku sa raskošne bine pozdraviti Eni Lenoks, Džordž Majkl, Ed Širan, Fetboj Slim i sastavi „Pet Shop Boys“, „Spice Girls“, „The Who“, „Blur“ i „Muse“.

„Za mene, ovo treba da bude najbolji after-parti na svetu“, kazao je u razgovoru za „Daily Telegraph“ Dejvid Arnold, muzički direktor ceremonije zatvaranja. „Ceremonija otvaranja bila je čin venčanja, potom smo danima gledali svojevrsnu zabavu i prijem. Zatvaranje je onaj deo kada svi izađu iz svojih kola, kažu kako je bilo baš lepo i sve, ali hajde da sada malo đuskaju uz ‘Blame It On the Boogie’ i da se zaista zabavljaju.“

Komentarišući naziv ceremonije, Arnold kaže da će događaj biti prava proslava britanske kulture u svakom smislu, uključujući i poeziju, dramu, dizajn, modu i naravno – pop muziku.

Za sada se zna da će na ceremoniji biti izvedeno tridesetak britanskih hitova iz proteklih pet decenija, odabranih u konkurenciji od hiljadu pesama.

PROČITAJTE: Otvaranje Igara: Pank iznad pompe

Čuveni birtanski rok kritičar Nil Mekormik, novinar „Dejli telegrafa“, nagađa da će se na sceni možda ponovo pojaviti Pol Makartni da začini sve još jednim „The Beatles-momentom“, možda će Edu Širanu da se pridruže preostali članovi sastava „Pink Floyd“ u izvođenju pesme „Wish you Were Here“, Adel će verovatno izmamiti koju suzu hitom „Someone Like You“, a vredelo bi videti i Kejt Buš i sastav „Queen“.

Hiljade sportista iz 204 zemlje ušetaće u stadion i biti stojeća publika glavnog dela „Simfonije britanske muzike“. Svojevrsna predstava imaće i osmominutni segment igre i plesa s izvođačima iz Brazila, gde će se održati sledeće letnje Igre 2016.

Biće i ceremonijalnih elemenata s dizanjem zastava Grčke, Britanije i Brazila. Govore zvaničnika pratiće gašenje olimpijskog plamena, čime se Olimpijske igre predaju Riju de Žaneiru.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *