Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HOLANDSKI PLESNI TEATAR ČETVRTI PUT U BEOGRADU

BEOGRAD, – Gosti Beogradskog festivala igre Holandski plesni teatar nastupiće u sredu uveče u Sava centru, a na programu su dva komada koja govore o životu, smrti, ljubavi i transformaciji.

Koreografi Pol Lajtfut i Sol Leon najavili su u utorak na konferenciji za novinare da će na sceni Sava centra nastupiti glavna trupa Holandskog plesnog teatra koja ima oko 30 izvodjača više od 20 različitih nacionalnosti.

Umetnički tandem Lajtfut i Leon koji su partneri i u privatnom životu, rekli su da beogradsku publiku očekuje poetsko veče i da plesni komadi „Čežnja“ i „Leptir“ imaju duboku poruku i značenje.

Lajtfut je dodao da je komad „Leptir“ inspirisan i posvećen članu trupe Martinu Brerdu Valerskom, igraču suočenom sa bolnim iskustvom gubitka majke koja umire od raka.

Prema njegovim rečima „Leptir“ je posvećen prirodnom procesu u kome ljudi starenjem preuzimaju ulogu od roditelja, o kojima nastavljaju da brinu, kao što su i roditelji brinuli o njima dok su bili deca.

Leon je objasnila da je komad „Čežnja“, jer na poetski način govori o melanholičnom osećanju i suočavanju u ljubavi sa nečim što je već izgubljeno.

Komad „Čežnja“ radjen je na muziku Ludviga Van Betovena i traje pola sata, a koreografija za 45-minutnu igru „Leptir“ radjena je na muziku Magnetik Fildsa i Maksa Rihtera.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *