Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MIROSLAV KRLEŽA U IZDANJU AGORE

Zrenjaninska izdavačka kuća Agora upravo je objavila roman Miroslava Kleže „Na rubu pameti“, saopšteno je iz te kuće.

Uz kratku informaciju o objavljivanju knjige, izdavač je priložio i kratak pogovor knjige koji je za tu priliku napisao Nenad Šaponja:

„Roman Na rubu pameti Miroslava Krleže, jednog od najznačajnijih i najuticajnijih pisaca južnoslovenskih književnosti 20.veka, određuje, kako dubina kritičkog uvida u društveno moralno blato, tako i veština da se u jednom dahu ispiše ispovest suštinske sumnje u smisao stvari ovoga sveta.

Ovaj, za mnoge najprohodniji Krležin roman, idealan za ulazak u svet ovoga pisca, popisuje simbole jednog vremena koje nema ni intelektualnog, ni moralnog, ni estetskog lica“.

Iako pisan na drugom mestu i u drugo vreme, u međuratnom razdoblju, i sapet u protivrečnosti svoga vremena, on nam uverljivo govori i o ovom našem aktuelnom društvu na početku 21.veka. Reč je o autorovom konceptu književnog sveta koji postavlja pitanja nad brojnim slojevima civilizacije, koji biva rezom u suštinu društvenih relacija.

Prateći individualnu pobunu sredovečnog intelektualca, koji se jedan jedini put usudio reći šta zaista misli, u kaleidoskopu jednog života, u ovoj svojevrsnoj bibliji nekonformizma, pratimo inscenaciju društvenih mehanizama lomljenja svakog otpora zlu i bahatosti.

Pukotina na slici malograđanskog sveta u kome obitava junak ovog romana, počinje da se širi u svim pravcima, a njegova želja, da živi neposrednost vlastitog života, da izađe iz sveta posredovanog čitavim sistemom laži, biva surovo sankcionisana od pravih instanci tog lažnog društva.

Pobuna je, dakle, osuđena na neuspeh, ali bez duha i daha pobune samoosuđujemo se na gubitak smisla.“, zaključuje se u pogovoru za Krležinu knjigu „Na rubu pameti“.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *