Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

LOBANJE RIMLJANA

Studenti istražuju lokalitet

Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) iz Niša, u potrazi za prirodnim retkostima na Suvoj planini, iznad sela Kaletinac, na 600 metara nadmorske visine, pronašli su ostatke građevine za koju se veruje da je nekada bila rimska crkvica.

Akademci kažu, za „Novosti“, da je postojanje ove bogomolje (legenda kaže da pripada počecima hrišćanstva) bilo delimično poznato odranije, ali su oni na licu mesta, fotografišući lokalitet, pronašli i lobanje. Crkvica se, prema verovanju, nalazila pored rimskog utvrđenja, jednog od tri na ovom prostoru. I samo selo Kaletinac dobilo je ime po turskom imenu „kale“ – tvrđava. Studenti smatraju da su lobanje verovatno bile nezanimljive mnogobrojnim kopačima i tragačima za zlatom na ovim prostorima, koji neretko lopatama „pustoše“ slične lokacije na Suvoj planini. Lokalno stanovništvo, međutim, čvrsto veruje da je iznad sela Kaletinac svojevremeno bila rimska crkva.

– Narod ostavlja na tom mestu krstiće i ikonice kaže Mladen Stojanović, predsednik nevladine organizacije „Srebrna glava“, koja povezuje rad studenata PMF-a iz Sofije, Skoplja i Niša. – Lobanje je fotografisao naš kolega Miloš Popović, koji redovno beleži sve što pronađemo. Legenda kaže da su postojala tri rimska utvrđenja, raspoređena kao jednokraki trougao. To su: Kaletinac, selo Ćelije i utvrđenje na Babičkoj gori. Crkva u selu Ćelije rađena je od kamenog materijala sa rimske tvrđave, što i piše na kamenu koji je postavljen kao postolje svećnjaka u samoj crkvi.

PROMOCIJA ZNAMENITOSTI

Ideja studenata prirodnih nauka, koji zajedno rade u organizaciji „Srebrna glava“, jeste da promovišu prirodne, istorijske i kulturne znamenitosti na jugu Srbije, a to rade kroz niz projekata za razvoj seoskog i eko turizma u saradnji sa lokalnim samoupravama i nadležnim ministarstvima. Prošle godine pripremili su program „Stazama Šopova“, obišli Trgovište, Bosilgrad, Babušnicu, Surdulicu, Pirot i Dimitrovgrad, a za ovu godinu planiraju izučavanje reke Jerme, koja izvire u Srbiji, protiče kroz Bugarsku i na kraju se uliva u Nišavu.

Izvor: Večernje novosti S. Babović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *