Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PEČUJ – EVROPSKA KULTURNA PRESTONICA

U Pečuju je danas zvanično označen početak godine tokom koje će taj mađarski grad biti jedna od evropskih prestonica kulture uz brojne umetničke manifestacije u znaku centrale Evrope i otvaranja prema Balkanu.

Prvi mađarski grad koji je poneo tu titulu, Pečuj će tokom godinu dana biti evropska kulturna prestonica zajedno s nemačkim Esenom i turskim Istanbulom. Lokalne vlasti očekuju da će oko 350 manifestacija sa zvaničnog programa i oko 200 van tog programa posetiti oko milion posetilaca.

Pečuj se nalazi 200 kilometara od Budimpešte, nedaleko od hrvatske granice. U tom gradu koji su osnovali Rimljani živi oko 170.000 stanovnika.

„Pečuj ne odražava samo snažnu mađarsku kulturu već i kulturu čitave centralne Evrope“, poručio je gradonačelnik Zolt Pava.

„On (Pečuj) je multikulturalan i predstavlja portret Balkana“, ocenio je Tamas Salaj, direktor programa „Pečuj – evropska kulturna prestonica 2010“.

Evropska unija i mađarska vlada izdvojili su ukupno 127 miliona evra u vidu subvencija koje su uložene pre svega u infrastrukturu grada, između ostalog, u izgradnju kongresnog i koncertnog centra.

Najveći deo manifestacija biće održan tokom leta, među kojima je i „Muzički karavan Pečuj-Esen-Istanbul“ koji je najavljen za kraj juna. Od 9. do 25. jula najavljen je pozorišni festival, kao i gostovanje krajem jula Gorana Bregovića.

Kompletan program dostupan je na sajtu www.pecs2010.hu.

Izvor: Blic Online / Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *