Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRONAĐEN JEDNOMINUTNI FILM IZ 1901. GODINE

Arhivista Britanskog instituta za film (BFI) slučajno je naišla na jednominutni film iz 1901. godine koji predstavlja nastariji preživeli film u kome se pojavljuje lik iz dela Čarlsa Dikensa.

Brajoni Dikson tragala je za prvim filmovima o Kini kada je naišla na katalog pod nazivom „The Death of Poor Joe“ (Smrt siromašnog Džoa) i shvatila da je reč o liku iz Dikensove „Sumorne kuće“.

Dikson je, kako prenosi Rojters, bila iznenađena kada je pronašla i film koji odgovara broju na katalogu.

Film je pronađen mesec dana posle obeležavanja 200 godina od Dikensovog rođenja.

– Divno je otkriti redak i jedinstven film i to u godini obeležavanja jubileja – rekla je ona.

– Ne samo da je preživeo već je reč o najranijem filmu po Dikensu. Film izgleda mnogo lepo i u odličnom je stanju – dodaje.

Dikens, autor romana „Oliver Tvist“, „Velika očekivanja“ , jedan je od najpoznatijih engleskih književnika i pisac čija su dela najviše adaptirana za film i TV.

Pre otkrića u Institutu, najraniji film vezan za Dikensa je „Scrooge or Marley’s Gost“ iz novembra 1901.

„Smrt siromašnog Džoa“ snimljena je pre marta 1901. Reč je o siromašnom đubretaru Džou koji se pominje u romanu i koji se pored crkvenog zida smrzava na snegu stežući svoju metlu. U trenutku kada čuvar prodje pored njega Džo pada na zemlju i umire.

BFI smatra i da je inspiracija za ovaj film mogla da bude i priča Hanbsa Kristijana Andersena „Devojčica sa šibicama“ o devojčici koja umire u snegu sanjareći o toplom domu. U filmu Džoa glumi žena Lora Bejli, supruga reditelja G.A. Smita.

Izvor: 24 sata.rs/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *