Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„ZLATNI SUNCOKRET“ UGLJEŠI ŠAJTINCU

Za roman „Sasvim skromni darovi“ Uglješi Šajtincu u Beogradu uručena nagrada „Zlatni suncokret“ za 2011. godinu. Uglješa Šajtinac je književnik koji piše beletristiku i drame.

Književna nagrada „Zlatni suncokret“ za 2011. godinu uručena je u Beogradu Uglješi Šajtincu za roman „Sasvim skromni darovi“.

Na svečanosti uručenja 16. „Zlatnog suncokreta“, nagrade koju dodeljuje „Vital“, Šajtinac je rekao da je umesto govora napisao kratak pismeni rad, jer „ne ume da govori ni približno kako ume da piše“.

„Pisao sam o kratkom periodu u životu jedne porodice, dvojici braće, koji su samo jedan jadan ja“, rekao je Uglješa Šajtinac.

On je istakao i da književne nagrade najviše znače „onima koji se njima ne nadaju“.

Predsednik žirija Jovan Zivlak rekao je da nagrađeni roman daje „tumačenje vremena u kome živimo, dok junaci nose sve sekvence jednog vremena i tragaju za smislom van porodičnog života i uske zajednice“.

„Ovo je roman iz perspektive braće, koja nam saopštavaju kako smo živeli i šta je život“, kazao je Zivlak.

Uglješa Šajtinac je rođen 1971. godine u Zrenjaninu. Diplomirao je na odseku Dramaturgija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i objavio brojne drame i romane. Po njegovoj drami „Hudersfild“ za koju je dobio Sterijinu nagradu snimljen je istoimeni igrani film 2007. godine.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *