Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KULTURNA BAŠTINA JUGOISTOČNE EVROPE

Carska palata Feliks Romulijana u Gamzigradu

Srbija predstavljena sa tri projekta: „Senjski rudnik – Eko-muzej i regionalni centar kulturnog nasleđa“, „Vekovi Bača“ i „Arheološki park Feliks Romulijana“

Ljubljana – Obnova našeg zajedničkog nasleđa, rehabilitacija i pregled arhitektonske i arheološke baštine tema je međunarodne konferencije koja je održanaa 6. i 7. novembra u Ljubljani. Cilj konferencije čiji su pokrovitelji Veće Evrope i Evropska komisija, jeste obezbeđivanje dugoročne finansijske i političke podrške projektima unapređenja kulturnog nasleđa i njegove upotrebe kao resursa održivog razvoja i za unapređenje kvaliteta života lokalnog stanovništva.

Prisutne delegacije na čelu sa ministrima kulture iz Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Kosova, Rumunije i Bugarske pozdravio je u ime zemlje domaćina slovenački predsednik Danilo Tirk. On je podvukao da se radi o državama sa veoma dragocenim kulturnim blagom što je razlog više da upregnu zajedničke snage za očuvanje naših najvećih, zajedničkih estetskih i drugih kulturnih vrednosti a uz to da se iz naše teške istorije, opterećene sukobima, naučimo da su prave vrednosti one koje nas vode u budućnost, a to je poštovanje ljudskih prava, tolerancija, dijalog i sposobnost za kompromis.

-Baština je deo kulturne DNK,kaže nam šta smo bili i ko smo danas- dodao je generalni sekretar Veća Evrope Thornbjorn Jagland. Do sada je obnovljeno 177 područja nasleđa i objekata u devet država, objasnio je Jagland, pa je tako „Ljubljanski proces“, kako je kršten projekat ovakve saradnje u regionu, ujedno najobimniji projekat Veća Evrope po pitanju očuvanja baštine i odličan primer saradnje Veća Evrope sa EU. Evropski komesar za obrazovanje, osposobljavanje, kulturu i omladinu Maroš Šefčovič nadovezao se na Jaglanda rečima da je kulturna baština preuzela centralnu rolu u društvenom, privrednom i trajnom razvoju Evrope, pošto očuvanje naše zajedničke evropske baštine doprinosi jačanju saradnje u regionu, podstiče međukulturni dijalog i zbližava zajednice.

U okviru konferencije u grand hotelu „Union“ otvorena je izložba „Ljubljanski proces – obnova naše zajedničke baštine“ na kojoj i Srbija ima poseban pano. Iz Srbije su predstavljena tri projekta: „Senjski rudnik – Eko-muzej i regionalni centar kulturnog nasleđa“, „Vekovi Bača“ i „Arheološki park Feliks Romulijana“.Okupljeni ministri, među kojima je i srpski ministar kulture Nebojša Bradić, potpisaće, kako je najavila slovenačka ministarka kulture Majda Širca, „Ljubljansku deklaraciju“ kojom će definisati ulogu i značaj kulturne baštine.

S. V. Mekina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *