Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA PISAMA IVA VOJNOVIĆA

Povodom 80 godina od smrti hrvatskog pisca

U Nacionalnoj i Univerzitetskoj biblioteci u Zagrebu obeležena je 80. godišnjica smrti književnika Iva Vojnovića predstavljanjem sabranih pisama književnika te otvaranjem izložbe „Jedan po jedan dohodu vlastela“

„Ovo je svojevrstan Vojnovićev dnevnik bez kojeg je teško razumjeti pisca i djelo. Vojnovićeva privatna i javna prepiska najveći je korpus korespodencije u hrvatskoj književnosti“, rekao je Luko Paljetak, urednik izdanja povodom godišnjice značajnog književnika. Naime, pisma sakupljena u knjizi nastajala su više od pedeset godina. Prvo je datirano 1877. godine, kad je Vojnović imao 20 godina, a poslednje je napisano 1929. godine, neposredno pred njegovu smrt.

Grof Ivo Vojnović, pravnik i književnik, bio je najistaknutiji dramski pisac moderne, a danas se često smatra poslednjim velikim dubrovačkim piscem. Član Srpske kraljevske akademije nauka postao je 1924. godine.

Do 1884. bio je pripravnik Kraljevog službenog stola u Zagrebu, da bi sudijsku karijeru sledećih pet godina nastavio u Križevcima i Bjelovaru. Posle službovanja u Supetru na Braču i u Zadru, završava svoju činovničku karijeru ponovo u Supetru kao kotarski poglavar, kada je i otpušten bez prava na penziju. Sledeće četiri godine je radio kao dramaturg Hrvatskog zemaljskog kazališta u Zagrebu, a od 1911. postaje profesionalni pisac. Pred Prvi svetski rat putuje po Italiji koja mu je bila literarna simpatija i uzor i u mesta gde su se održavale pozorišne premijere u Beogradu, Budimpešti i Pragu.

Vojnović je ušao u književnost 1880. godine kada mu August Šenoa u Viencu objavljuje pripovetku Geranijum pod pseudonimom Sergej P. Sledećih sedam godina je pisao isključivo beletrističku prozu. Matica hrvatska mu 1884. godine objavljuje novele Perom i olovkom pod istim pseudonimom, kao i pripovetku Ksanta, dve godine kasnije. Prva njegova drama je Psyche 1889. U periodu od 1893 – 1900, piše svoja najbolja dela, dramu Ekvinocij i Dubrovačku trilogiju, inspirisane životom njegovog rodnog mesta. Njegov se dramski opus se deli na na tri tematska kruga: drame iz dubrovačkoga života, drame kosmopolitskog karaktera i drame nastale na temelju narodnog predanja s političko-tendencionalnom notom.

Ivo Vojnović umro je u Beogradu 1929. godine.

Izvor: e – novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *