Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KANCELARIJA ZA MLADE

Kancelarije za mlade su oformljene kao delovi lokalne samouprave u kojima se mladima pruža podrška i daju odgovori na sva njihova pitanja i potrebe. Osnovane su širom Srbije uz pomoć i podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Kancelarije pružaju podršku mladima u svakom obliku, brinu o prioritetnim problemima uz uvažavanje potreba mladih iz lokalne sredine u kojoj deluju. Takođe, bave se distribuiranjem informacija koje interesuju mlade, edukcijom kroz razne programe i treninge, osmišljavanjem omladinske politike na lokalnom nivou.

U Srbiji trenutno postoji oko 80 Kancelarija za mlade. Neke od njih su regionalne a neke lokalne. Jedna on njih je i naša lokalna Kancelarija za mlade u Sokobanji. Razgovarali smo sa Ivanom Radosavljević, koordinatorom Kancelarije za mlade opštine Sokobanja, o prioritetnim zadacima, saradnji sa drugim kancelarijama, lokalnom samoupravom i planovima za naredni period.

Ciljevi:

– Afirmacija mladih
– Promovisanje zdravih stilova života
– Neformalno obrazovanje
– Informisanje mladih
– Pružanje mogućnosti za kvalitetnijim sprovođenjem slobodnog vremena
– Poštovanje ljudskih prava i tolerancija
– Prevencija destruktivnog ponašanja

· KADA JE OFORMLJENA KANCELARIJA ZA MLADE?

Opštinskom odlukom doneta je odluka o formiranju Kancelarija za mlade i Saveta mladih novembra 2008. Kancelarija za mlade je zvanično otvorena 19. maja 2009. godine a kancelariju su otvorili Zorica Labudović šef Nacionalne kancelarija za mlade Ministarstva omladine i sporta i Lidija Marković menadzer IOM projekta.

· KAKVA JE SARADNJA KZM SA OPŠTINSKOM UPRAVOM I OSTALIM INSTITUCIJAMA?

Kancelarija za mlade ima odličnu saradnju sa opštinskom upravom i lokalnom samoupravom, sa Organizacijom za turizam kulturu i sport, sa Direkcijom za urbanizam, sa NVO „OLI“ a posebno ostvarenu saradnju sa Osnovnom i Srednjom školom u Sokobanji. Do sada nije bilo nikakvih problema, sa zadovoljstvom izlaze u susret jer su prepoznali da Kancelarija za mlade ima bitnu ulogu na lokalu. Takođe, moram da naglasim i saradnju sa Timočkim Omladinskim Centrom (TOC) iz Zaječara i sa Omladinom Jazasa Zaječar.

· KOJA JE SVRHA PUTOVANJA U SAD?

Planirana putovanja odnosno razmene su aprilu, septembru i oktobru naredne godine. Svrha boravka je da mladi istraže različite vidove aktivizma u zajednici. U pitanju je intezivan akademski i veoma interaktivni program koji zahteva energične učesnike koji su spremni da razviju svoje veštine da bi postali efikasni lideri u svojim školama i lokalnim zajednicama. Svaka od ovih razmena ima svoju temu npr. Aktivizam u zajednici, Vladavina prava i pravosuđe i Etnička tolerancija.

· KO ĆE POSETITI SAD I NA OSNOVU KOJIH KRITERIJUMA SU BIRANI KANDIDATI?

To su mladi srednjoškolci i određen broj starijih iznad 17 godina. Prijave su bile na raspolaganju svima u kancelariji za mlade kao što je i bilo objavljeno na grupi Kancelarije za mlade na facebook-u. A izbor kandidata koji ce otići u SAD biraju stručnjaci iz World Learning iz Vašingtona i Građanskih inicijativa. Posao Kancelarije za mlade je bio da sakupi prijave i da ih pošalje, a tokom sledećeg meseca znaće se koje prosao.

· KAKO SE POSTAJE ČLAN KANCELARIJE ZA MLADE?

Ne postoji nikakva procedura niti članstvo koje se naplaćuje. Vrata kancelarije za mlade su otvorena svim kreativnim mladima koji imaju ideje i pre svega žele da poboljšaju svoj život u lokalnoj zajednici. Kancelarija za mlade podržava sve mlade koji su od akcije koji imaju svoje želje i potrebe i koje sve to mogu ostvariti kroz kancelariju za mlade. Kancelarija za mlade ne radi za pojedinca već za dobrobit svih mladih.

· ZAŠTO JE VAŽNO AKTIVNO UČESCE MLADIH?

Važno je pre svega jer su mladi glavna pokretačka snaga svakog društva, bitno je to da do sada mladi ljudi nisu bili pitani ni za šta a da im je osnivanje Ministarstva omladine i sporta i Nacionalna strategija za mlade to doprinela. Mladi svojim aktivizmom mogu da utiču na poboljšanje i oblikovanje buduće Srbije. Potrebno je da sami budu aktivni sa jedne strane a sa druge strane smatram da im je isto tako potrebna i podrška za stvaranje uslova za bolji i kvalitetniji zivot.

Izvor: www.soko-banja.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *