Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DISKAVERI NA KOSMIČKOJ STANICI

Na MKS se sada nalazi devet astronauta od kojih su četiri žene

Svemirski šatl Diskaveri spojio se danas sa Međunarodnom kosmičkom stanicom (MKS), saopštila je Američka agencija za svemirska istraživanja.

Spajanje je uspešno obavljeno uprkos kvaru na velikoj tanjirastoj anteni letilice. Tokom pristajanja na MKS, na 346 kilometara visine, astronauti su morali da se oslanjaju na druge navigacione instrumente.

Prilikom jučerašnje inspekcije svemirske letilice u potrazi za eventualnim oštećenjima izazvanim tokom lansiranja, zadatak astronauta američkog šatla „Diskaveri2 bio je otežan zbog kvara velike tanjiraste antene.

Zbog tog kvara, sedmoro astronauta nije moglo da šalje ni da prima velike količine informacija, kao što su slike krila ili nosa šatla koje se obično odmah prosleđuju Kontrolnoj misiji.

Umesto toga, komandant šatla Alan Pointdekster i njegova posada bili su prinuđeni da prikupljaju informacije na trakama koje će biti poslate na Zemlju putem opreme MKS.

Ti podaci će biti pomno pregledani u NASA kako bi se utvrdilo da li je Diskaveri pretrpeo oštećenja prilikom lansiranja koja bi mogla da ugroze njegov povratak za 11 dana.

Izvor: Vesti Online /Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *