Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

THE HURT LOCKER – AVATAR 6:3

Ketn Bigelou prva reditelja u istoriji sa Oskarom

„The Hurt Locker“ osvojio je šest Oskara i tako, ne samo do nogu potukao favorizovani „Avatar“, već i rediteljki Ketrin Bigelou doneo titulu prve žene u istoriji koja je dobila Oskara za režiju.

Akciona drama o ratu u Iraku „The Hurt Locker“ (Katanac za bol) osvojila je Oskara za najbolji film i režiju, najbolji originalni scenarijo, montažu, ton i montažu tona. Tako je taj nezavisni, niskobudžetni film postao ubedljivi pobednik 82. dodele nagrada Američke filmlke akademije.

Kameron poražen od bivše supruge

„Sukob“ bivših supružnika

Rediteljka filma Ketrin Bigelou je prva žena u 82-godišnjoj istoriji Oskara koja je osvojila nagradu za režiju. Zahvaljujući se glumcima i ekipi filma, Bigelou je Oskare posvetila američkim vojnicima u Iraku i Avganistanu.

Bigelou je, inače, od od 1989. do 1991. bila u braku sa Džejmsom Kameronom, rediteljem 3-D hita „Avatar“, koji je od devet nominacija dobio samo tri Oskara. „Avatar“, koji je do sada zaradio rekordnih 2,5 milijardi dolara, nagrađen je Oskarima za kameru, umetnički dizajn i specijalne efekte.

Austrijski glumac Kristof Valc sa Oskarom

Oskara za glavnu žensku ulogu osvojila je Sandra Bulok za film „The Blind Side“, a za najbolju mušku ulogu Džef Bridžis za „Crazy Heart“ (Ludo srce). Mo’Nik je pobedila u kategoriji sporedne ženske uloge za „Precious“, dok je Kristof Valc osvojio Oskara za sporednu mušku ulogu u „Inglorious Bastards“ (Prokletnici). Nemačko-austrijska koprodukcija „Bela traka“ Mihaela Hanekea nije osvojila Oskara, a nagrada za najbolji strani film pripala je argentinskoj drami „El Secreto“ (Tajna). Film „Up“ (Gore) nagrađen je kao najbolji animirani i za najbolju muziku.

Nagrada za najbolji dokumentarni film pripala je filmu „The Cove“, o tradiciji pokolja delfina u Japanu. Oskar za kostimografiju pripao je filmu „The Young Victoria“. Film „Precious“ nagrađen je i za adaptirani scenarijo, za najbolju šminku „Star Trek“, a kao najbolji kratki dokumentarni film „Music by Prudence“. Oskar za najbolji kratki animirani film osvojila je „Logorama“.

Izvor Deutshe welle/idj/sb/agencije

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *