Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KUPILA SANDUK KOJI JE PRIPADAO AGATI KRISTI, PRONAŠLA U NJEMU VREDAN NAKIT

Aukcijska kuća „Barns Hempton & Litlvud“ bori se da vrati nakit koji je nekada bio u vlasništvu slavne spisateljice Agate Kritsti, a koji su greškom prodali na aukciji za hiljadu puta manju vrednost od procenjene, prenosi „Skaj njuz“.

Dženifer Grant, poštovalac ove spisateljice kupila je na aukciji 2006. godine za 100 funti veliki sanduk koji je pripadao Agati Kristi. Po aukcijskom katalogu, sanduk je trebalo da je prazan.

Međutim, nedavno je nova vlasnica otkrila sadržaj skrivene pregrade koja je godinama bila zaključana, a u kojoj se nalazio nakit vredan preko 100 hiljada funti.

„Kada sam kupila sanduk, videla sam da ima jedan zaključani deo, ali u aukcijskoj kući nisu imali ključ. Godinama je taj podatak bio predmet šale u razgovoru sa mojim prijatlejima, ali nisam zaista verovala da ću unutra nešto pronaći“, rekla je Dženifer i dodala da je zamolila majstora koji je vršio opravke u njenom domu da otvori pregradu.

Unutra je pronašla 35 dukata, veliki brilijantski prsten, kao i jedan broš.

„Bila sam presrećna što posedujem nešto što je bilo deo života Agate Kristi“, izjavila je Dženifer.
Za razliku od nje, predstavnici aukcijske kuće ne dele slična osećanja, i planiraju da učine sve što je u njihovoj moći da povrate vlasništvo nad sadržajem sanduka.

Već smo konsultovali naš pravni tim. Na aukciji je bio ponuđen sanduk, ne i njegov sadržaj. S obzirom na to da ovi novopronađeni predmeti nisu bili navedeni u aukcijskom katalogu, rekao bih da imamo realne šanse da povratimo vlasništvo“, izjavio je Andrju Tomas, predstavnik aukcijske kuće „Barns Hempton & Litlvud“.

Takođe je rekao da postoji pravni presedan, jer je 2007. postojao sličan slučaj, kada su u fioci prodatog stola pronađeni vredni crteži koje je sud vratio aukcijskoj kući.

Izvor: BlIc Online M. Dražić Foto:AP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *