Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NEDOVOLJNO POZNATA VIZANTIJA

Dela iz muzeja u Beogradu i Leskovcu na izložbi u Bonu

Reprezentativna izložba „Vizantija. Raskoš i svakodnevica“ (Byzanz. Pracht und Alltag) u Umetničko-izložbenoj galeriji Savezne Republike Nemačke u Bonu predstaviće narednih meseci više od 600 eksponata iz evropskih i američkih muzeja, među kojima je i 68 iz zbirki narodnih muzeja u Beogradu i Leskovcu.

Narodni Muzej u Beogradu najavio je da će među njegovim eksponatima biti i glava Konstantina Velikog iz Niša (IV vek) i kapiteli iz Stoba (V-VI vek). Iz zbirki Narodnog muzeja Leskovac pak biće izloženi utilitarni predmeti koji potiču sa lokaliteta Caričin grad iz perioda od IV do VII veka.

Caričinom gradu, kao „idealnom gradu šestog veka“, posvećen je i poseban deo izložbe, koja pruža sveobuhvatan pregled „vizantijskog milenijuma“, počev od 324. godine, kada je Konstantin Veliki osnovao Carigrad, do 1453. godine, kada su ga osvojili Turci. Na izložbi će biti predstavljeni i eksponati iz evropskih i američkih muzeja, među kojima su ikone, predmeti od slonovače, fragmenti arhitektonske plastike, skulpture, manuskripti i utilitarni predmeti iz vizantijskog perioda.

Kako se ističe u reprezentativnom katalogu, na više od 400 strana sa ilustracijama u boji, koji košta 30 evra, u vreme Vizantije došlo je do hrišćanizacije jugoistočne i istočne Evrope i Balkana, Ukrajine i Rusije. Ovaj podatak nije nikakav mit, već tekovina evropskog hrišćanstva. Vizantijski misionari su razvili ćirilično pismo, a evropski pravni sistem zasnovan je na Corpus iuris civilis, koji je proklamovao car Justinijan I. Italijanska renesansa dobila je ključne impulse iz vizantijskog nasleđa. Čak je i turska kultura delom zasnovana na vizantijskoj, budući da je tipična arhitektura džamija razvijena iz vizantijskih crkvenih zdanja.

Radi upoznavanja sa danas na Zapadu nedovoljno poznatom kulturom Vizantije, za najmlađe posetioce ove izložbe koja traje do 13. juna, štampane su i posebne publikacije, uključujući knjigu za decu „Bertha in Byzantium“ koja predstavlja život bavarske princeze Berte, udate za vizantijskog kralja Manojla I.

Izvor: Blic Online M.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *