Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRVA STAKLARA NA BALKANU?

Značajno otkriće na Caričinom gradu

Proteklih dana, posle istraživanja dela kompleksa jugoistočne ugaone kule na arheološkom lokalitetu Caričin grad kod Leskovca, otkriveni su ostaci za koje se veruje da su zapravo tragovi radionice u kojoj se izrađivalo staklo. Otkriće je izuzetno vredno pažnje, jer je godinama vladalo mišljenje da je primarna proizvodnja stakla rađena u Egiptu i Siriji, odnosno Palestini. Ako dosadašnja saznanja budu potvrđena, Caričin grad će biti mesto jedine radionice te vrste u Ilirijumu, odnosno na prostorima Balkanskog poluostrva.

Profesor Vujadin Ivanišević, naučni savetnik Arheološkog instituta iz Beograda, zaslužan za brojna saznanja o Caričinom gradu, ipak je oprezan u oceni jer smatra da treba sačekati detaljnu analizu prikupljenih uzoraka, a tek tada će biti saopšteno da li je zaista reč o otkriću koje će u mnogome promeniti brojne istorijske ocene o Caričinom gradu, ali i proizvodnji stakla. Analiza je poverena muzeju u Majncu, ali se zna da je radionica uništena u šestom veku, nema pravih tragova, ali postoje ostaci peći, opeke i stakla i jedna livačka posuda.

Iz leskovačkog Narodnog muzeja, najznačajnije kulturne instutucije u gradu na Veternici, najavljuju nova, opsežna istraživanja Caričinog grada. Iako je prošao skoro vek organizovanog istraživanja mesta gde se nalaze ostaci jednog od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova u unutrašnjosti južne Srbije, na teritoriji Jablaničkog okruga, 28 klometara zapadno od Leskovca, odnosno sedam kilometara severozapadno od Lebana, njegova tajna do kraja nije otkrivena.
Ove godine će istraživanje Caričinog grada trajati do kraja septembra. Na čišćenju ovog prostora angažovan je veliki broj meštana, dok je stručni nadzor poveren stručnjacima iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, Građevinskom fakultetu iz Beograda, leskovačkom Zavičajnom muzeju i drugim uglednim institucijama.

Izvor Danas D. Kocić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *