Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GEOGRAFI U BELOJ RECI OTKRILI PEĆINE I SLAPOVE

BOR Studenti sa Geografskog fakulteta iz Beograda otkrili su u borskom selu Donja Bela Reka više pećina sličnih čuvenoj Vratni kod Negotina i slapove neobične lepote.

– Na Vratnu liči i još l949.godine kaptirrana pećina sa zdravom pijaćom vodom iz koje se snabdeva polovina gradskog područja Bora. Naišli smo i na zadivljujuće slapove i retke naslage prerasti u čijem okruženju uspeva biljka koju seljaci nazvivaju „vanzemaljski čaj“- priča Aleksandar Petrović.

Mladi geografi fascinirani su i pećinom sa podzemnim jezerom dubokim tri metra i površinom od 15 kvadrata. Domaćin projekta Stanoje Savić kaže da su, prema legendi, na ovom prostoru, na Markovom kamenu, Rimljani pronašli ogromnu količinu zlata. Do danas blago nije pronadjano.

Studenti Nikola Igarčev, Aleksandar Spalević, Ratomir Veselinović, Katarina Kopčić i Jovana Mitrović ostali su, kažu, bez daha kada su naišli i upoznali se sa Devojačkom pećinom, Gornjim vrelom i Surdupom. U jami Bukovički potok tek će da započnu istraživanja. Iduće godine u avgustu studentima će se pridružiti i njihovi profesori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *