Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POČELI DANI EVROPSKE BAŠTINE U KRAGUJEVCU

KRAGUJEVAC- Nacionalna manifestacija „Dani evropske baštine“ počela je centralnim programom u Kragujevcu otvaranjem izložbe „Jezik i pismenost“ u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadzić“.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Dejan Ristić rekao je novinarima da je tema ovogodišnje manifestacije izabrana povodom dva velika jubileja – 275 godina od rodjenja Dositeja Obradovća i 150 godina od smrti Vuka Karadzića.

„Cilj ove manifestacije jeste da još jednom ukaže na potrebu očuvanja jezika i pismenosti u našoj sredini, afirmaciju i reafirmacijuta dva kulturna fenomena i da kroz čitav niz programa koji će danas biti u Kragujevcu, pokažemo istoriju srpske ćirilice, ali i otvorimo pogled na moderan pristup ćirilici u 21. veku“, rekao je Ristić.

Postavka „Jezik i pismenost“ predstavlja istoriju ćirilice kod Srba, od najstarijeg razdoblja do danas.

Ima tri dela, staroslovensko razdoblje, srpskoslovensko i novo doba, ozvaničeno Vukovom jezičkom i pravopisnom reformom.

Izložba sadrži fototipska izdanja i kopije starih i retkih knjiga, rukopis i periodike iz fondova Biblioteke Matice srpske, Narodne biblioteke Srbije, Biblioteke SANU, Narodne biblioteke „Vuk Karadzić“ u Kragujevcu i drugih.

Autori postavke su Tatjana Subotin Golubović, Dušica Grbić i Violeta Jovičinac Petrović, a biće otvorena do 31. oktobra.

Planirano je da postavka bude prikazana i u drugim gradovima u Srbiji.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *