Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HITLEROV MEIN KAMPF U FORMI STRIPA

Hitlerov „Mein Kampf“ u formi stripa postao je pravi hit u Japanu, gde je za manje od godinu dana prodat u više od 45.000 primeraka, izazivajući brojne polemike.

„Reč je o čuvenoj knjizi, ali je malo onih koji su je pročitali“, kazao je Kosilke Maruo, direktor izdavačke kuće „East press“ koja je objavila kontroverznu mangu.

Sa Internet sajtova, međutim, sve je više kritika na račun ovog poduhvata, naročito iz Nemačke, gde se knjiga smatra „nemoralnim delom nacističke propagande“.

Izdavačka kuća „East press“, koja je dosad objavila nekoliko slavnih dela u formi stripa, poput Makjavelijevog „Vladaoca“ i Danteove „Božanstvene komedije“, brani se da nije dobila nijednu neposrednu kritiku.

O izdavanju mange, koja se u knjižarama pojavila u novembru prošle godine, izveštavalo je nekoliko stranih medija, među kojima Bi-Bi-Si i Si-En-En, koji nisu krili svoje zaprepašćenje, budući da je u Nemačkoj i u većini zemalja u svetu zabranjeno objavljivanje „Mein Kampfa“ iz poštovanja prema žrtvama nacističkih logora.

„Teško je zamisliti mangu kao prigodan način da se na kritičan način prezentuje suština ovog dela“, saopštilo je Ministarstvo finansija Bavarske, koja kontroliše autorska prava ozloglašene knjige.

Nemačka je u prošlosti nekoliko puta bezuspešno pokušala da spreči prodaju „Mein Kampfa“ u Japanu, gde je knjiga u japanskom prevodu prvi put objavljena 1973. godine.

Izvor: B 82

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *