Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KOD NIŠA OTKRIVENI PREDMETI IZ BAKARNOG DOBA

Arheolozi su na lokalitetu Bubanj kod Niša danas otkrili dvodelni kultni objekat i na destine celih posuda iz perioda najstarijeg bakarnog doba (4500 – 3700 godine pre nove ere), rekao je rukovodilac istraživanja profesor dr Milorad Stojić.

„Reč je o izuzetno atraktivnoj građi i koliko znam tolika kulturna celina još nigde nije nađena“, ukazao je Stojić.
Prema njegovim rečima, među predmetima se posebno izdvajaju pehari i zdele koje su lepo oblikovane i bogato ukrašene“, naveo je Stojić.
„U drugom delu objekta pronašli smo vilicu svinje okruženu minijaturnim posudama i velikim zdelama, kao i jedan kremeni nož“, kazao je Stojić. Pre ovog pronalaska, arheolozi su pretraživali sloj celinu koja pripada kulturi „Boleraz“, napomenuo je Stojić.

Bubanjsko-humska kulturna grupa sa lokalitetaima Bubanj i Velika humska čuka spadaju u najvažnija mesta za razumevanje praistorije u ovom delu Evrope, a na lokalitetu Bubanj najstariji sloj pripada srednjem neolitu ili Starčevačkoj kulturnoj grupi, nastao u periodu od 5800 – 5500 godine p.n.e.

Arheolozi otkopavaju sloj po sloj, debljine od po četiri santimetara. Otkopani materijal se prosejava i analizira, a zatim se nastavlja ekspertiza materijala – paleobotanička, antropološka, minerološka, fizička, radiokarbonsko datovanje i slično.

Lokalitet Bubanj predstavlja malu četvorougaonu površinu od sačuvanih stotinak kvadratnih metara ili tek 3,7 odsto od celokupnog arheološkog lokaliteta koji je početkom osamdesetih godina prošlog veka, izgradnjom auto-puta i zaobilaznice oko Niša, potpuno uništen uprkos činjenici da je pod zaštitu zakona stavljen još 1954. godine.

Izvor: Blic Online / Tanjug Foto: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *