Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NA AUKCIJI SLIKA NA KOJOJ HITLER I LENJIN IGRAJU ŠAH

Slika na kojoj Adolf Hitler igra šah sa Vladimirom Iljičem Lenjinom uskoro će se naći na aukcijskoj prodaji.

Autor ove grafike je Hitlerova profesorka crtanja, jevrejka Ema Lovenstram koja je posmatrala igru.
Slika, koja na poleđini ima potpise dvojice diktatora, nastala je 1909. godine u Beču gde je mladi Hitler učio slikarstvo, a Lenjin bio u izgnanstvu.

Navodna partija šaha odigrana je u kući istaknute jevrejske porodice koja je pobegla pre početak Drugog svetskog rata, ostavljajući kućepazitelju deo svojih stvari, uključujući grafiku i šahovsku tablu koje je njegov čukun unuk sada odlučio da stavi na aukciju s početnom cenom od 40.000 funti.

Pojedini stručnjaci, međutim, sumnjaju u autentičnost slike dovodeći u pitanje identifikaciju Lenjina, smatrajući da je reč o jednom njegovom saradniku. U vreme kada je slika nastala Hitler je imao 20, a Lenjin 40 godina, a kuća u kojoj su boravili je bila mesto na kome su se razni političari sretali i diskutovali.
Slika „Partija šaha: Lenjin i Hitler – Beč 1909.“, na kojoj nemački tiranin sedi pored prozora ispred belih figura naspram bojševičkog lidera u polusenci, podstiče na razmišljanje o tome šta su dvojica diktatora, koja su doprinela oblikovanju sveta u 20. veku, mogla jedan drugom da kažu.

Izvor: Blic Online /Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *