Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KRALJEVSKE BANJE SRBIJE

Pod ovim naslovom nedavno je izašla ekskluzivna monografija o osam znamenitih lečilišta koja su, iz sopstvene ili državne kase, podizali pripadnici dve srpske dinastije – Karađorđevića i Obrenovića.

Put od lekovitih vrela do kraljevskih banja u Srbiji bio je duži od stoleća. Početkom 19. veka one su stasavale zajedno sa mladom srpskom državom i dve kraljevske loze – Karađorđevića i Obrenovića. Iako su kroz istoriju bili nepomirljivi protivnici, oni na vlasti nisu rušili ono što su njihovi prethodnici sagradili, već su nastavljali da ulažu u banje i iz svoje i iz državne kase. Podizali su banjska kupatila, fontane i česme, uporedo sa luksuznim vilama, letnjikovcima i dvorcima, tako da ta zdanja i danas predstavljaju simbole banja koje se mogu nazvati kraljevskim: Vrnjačke, Ribarske, Koviljače, Bukovičke, Niške, Vranjske, Brestovačke i Sokobanje.

Pod pokroviteljstvom prestolonaslednika Aleksandra II, izdavačka kuća „Gastro print“ i redakcija časopisa „Turistički svet“ nedavno su objavile ekskluzivnu monografiju „Kraljevske banje Srbije“, autora Zdravke Bubreško. U ovom dvojezičnom izdanju sa hologramom, uz obilje arhivskih i savremenih fotografija, faktografski i anegdotski ispričana je priča o osam znamenitih banja koje su svojevremeno bile mondenski i kulturni centri Srbije. To je deo šireg projekta afirmacije naših banja sa aristokratskim pedigreom, uz nadu da jednoga dana one uđu u grupaciju Kraljevske banje Evropske asocijacije banja.

Zubuni i libada

„Turistička sezona Sokobanje u Miloševo vreme počinjala je u proleće i trajala do prvih prohladnih dana. Banja je bila na glasu. Decenijama je u nju dolazio otmeniji svet, ugledni trgovci, činovnici, poznati glumci i pisci… Na banjskom šetalištu mešali su se zubuni i suknje seoskih žena sa libadama gradskih gospođa, a kasnije, pred kraj veka, i sa gošćama iz inostranstva obučenim po poslednjoj evropskoj modi. Na glavnom šetalištu i obližnjim ulicama bilo je 17 mehana i oko 40 zanatlijskih radnji.“

Osam srpskih banja u kojima su se svojevremeno odmarali članovi dinastija Obrenović i Karađorđević ima sve uslove da uđe u grupaciju Evropskih kraljevskih banja, izjavila je Ljiljana Rebronja, autorka knjige „Kraljevske banje Srbije“.

Na predstavljanju knjige u Belom dvoru, ona je rekla da Vrnjačka Banja, Banja Koviljača, Sokobanja, Ribarska, Vranjska, Bukovička, Niška i Brestovačka Banja treba da uđu u tu grupaciju, koja deluje u sastavu Evropskog udruženja banja.

Njihov ulazak među evropske kraljevske banje predstavljao bi izuzetnu marketinšku podršku na evropskom tržištu, rekla je Rebronja i pozvala javne ličnosti Srbije da deo odmora provedu u banjama i tako doprinesu njihovoj promociji na domaćem i inostranom tržištu.

Knjigu „Kraljevske banje Srbije“ izdala je redakcija lista „Turistički svet“ i izdavačko preduzeće „Gastroprint“.

A.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *