Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POČEO BEČKI VIJENALE

Iz filma „Antihrist“

Beč – Ovogodišnji filmski festival Vijenale počinje nedelju dana kasnije i traje dan duže, što su samo neke od novina koje je uveo direktor festivala Hans Hurh. Novi koncept „Dan viška festivala, dan manje stresa“ tu je da smanji tempo gusto načičkanih i uzbudljivih projekcija.

Između 22. oktobra i 4. novembra, publici se nudi 140 najsvežijih filmskih ostvarenja, pri čemu se broj dokumentarnih produkcija skoro izjednačio sa brojem igranih filmova. Kratki metar, koji je na Vijenalu oduvek igrao značajnu ulogu, takođe je dobio više prostora.

Kao i svake godine, festival nudi specijalne sadržaje među kojima i dva omaža: StateofGracebritanskoj glumici i oskarovki Tildi Svinton i FightforusLinu Broku (Katalino Ortiz Broka, 1939-1991), prvom filipinskom reditelju čiji je film prikazan na festivalu u Kanu (Insiang, 1978).

Vijenale ne odstupa od svoje tradicije alternativnog festivala, bez crvenog tepiha i glamura. Program je ponovo miks afirmisanog i onoga što tek treba da se otkrije. Publika će moći da pogleda „Tetro“ Frensisa Forda Kopole, „Juki i Ninu“ Ipolita Žirardoa, „Ozbiljnog čoveka“ braće Koen i kontroverzni horor Larsa fon Trira „Antihrist“, ali i veliki broj filmskih ostvarenja nepoznatih autora. Sa velikim uzbuđenjem se iščekuje projekcija eksperimentalne dokumentarne drame Stivena Sodeberga „The Girlfriend Experience“ sa porno zvezdom Sašom Grej u glavnoj ulozi, čija je skraćena verzija premijerno pokazana na ovogodišnjem Sandens festivalu.

Kao velika otkrića festivala spominju se reditelji Karlos Serano Askona (El arbol, 2009) i Hulio Hernandes Kordon (Gasolina, 2008), a preporuke Hansa Hurha idu na adresu anonimnih autora – američkog reditelja Dejmijena Šazela za film „Gaj i Madlen na klupi u parku“ (Hurh: „Film koji je došao niotkuda“) i Denija Tedeska za dokumentarac „The wrecking crew“ o grupi muzičara iz Los Anđelesa koja je inspirisala Bič bojse.

Motiv festivalskog plakata je obris Mišela Pikolija sa pištoljem u ruci, preuzet iz Hičkokovog filma „Topaz“ iz 1969.

I zvor: Politika Marina Bauer

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *