Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UOČI SAJMA KNJIGA NEKI IZDAVAČI NEZADOVOLJNI

Prostor je često problem: sa prošlogodišnjeg Sajma knjiga (Foto Ž. Jovanović)

Uoči 54. međunarodnog Beogradskog sajma knjiga, koji će od ove godine biti održan po novom konceptu, od 26. oktobra do 1. novembra, kao po tradiciji, neki izdavači nezadovoljni su dodeljenim prostorom. Iako u Projektnom timu Sajma knjiga naglašavaju da nijedan izdavač neće ostati bez sajamskog prostora, kažu i to da postoji mogućnost da svako ne dobije baš onakav izlagački prostor kakav očekuje. „Narodna knjiga“ je, inače, izgubila prostor u sajamskoj areni.

Međutim, glavna je novost da je ukupni izlagački prostor od ove godine –  štaviše veći i da obezbeđuje pregledniju sajamsku prezentaciju.

Kako saznajemo, prigovori postoje za raspored novosadske izdavačke kuće „Zmaj“ i beogradskog „Logosa“. Vladimir Medenica, direktor „Logosa“, jedan je od onih koji su uputili žalbu Odboru Sajma knjiga, a povodom toga što mu je za štand dodeljen prostor u prizemnom prstenu hale, iza kafića, potpuno zakriljen stepenicama koje vode na galeriju. „Logos“ je, recimo, jedan od izdavača koji ima oko 150 naslova i koji je poznat i po tome što njegova kapitalna izdanja podržava Skupština grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Sastanak sa onim izdavačima koji su nezadovoljni biće upriličen u ponedeljak, 5. oktobra. U sastavu novog Odbora Sajma knjiga nalaze se Željko Ožegović, iz Skupštine grada Beograda (predsednik), i članovi Tanja Gavrilović, iz Elektromreže Srbije, Milovan Vitezović, književnik, Vladislava Gordić-Petković, univerzitetski profesor, i Anđelko Trpković, direktor Beogradskog sajma, koji i obavlja glavni posao oko raspodele sajamskog prostora.

Ipak, prema rečima Dejana Papića, direktora „Lagune“, pre sedam dana održan je sastanak trideset najvećih izdavača sa članovima sajamskog Odbora, na kojem niko nije uložio veći prigovor. Osim što je primetio veću transparentnost u radu novog Odbora Sajma knjiga, Papić je napomenuo da će uprkos tome biti onih koji su nezadovoljni dodeljenim štandom.

Predstojeći 54. međunarodni Beogradski sajam knjiga biće organizovan tako što će savremena svetska i domaća izdavačka produkcija, predstavljanje pisaca, promocije i drugi prateći programi izdavača biti zastupljeni po izložbenim celinama. Zemlja počasni gost biće Grčka, a do sada je ukupno prijavljeno 800 izlagača.

Izvor: Politika M. V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *