Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NELE I KUSTURICA ODUŠEVILI PUBLIKU

Za dva i po sata neprekidne svirke Emir Kusturica i „No smoking orkestra“ sinoć u Beogradskoj areni pokazali zašto su planetarno prihvaćen bend.

Koncert pred oko 10.000 ljudi u Beogradskoj areni trajao je do pola sata posle ponoći, a zatvoren pesmom „Dan republike“, primereno danu održavanja koncerta 29. novembru, najvećem prazniku nekadašnje zajedničke socijalističke jugoslovenske države.

Dobra atfosmera je počela već na startu sa „Pišonjom i Žugom“ iz vremena „Zabranjenog pušenja“ kojom je podignuta na noge i publika na tribinama.

U ritmu koji melje, publika je uglavnom otpevala najveći broj pesama sa frontmenom, koncert majstorom, pravim animatorom dr Neletom Karajlićem, pogotovo one iz starog repertoara. Nisu joj međutim bile strane ni one u unca, unca ritmu i na engleskom jeziku, sa četiri albuma „No smoking orkestra“.

Smenjivali su se „Vukota“, „Unca unca“, Fak ju MTV“, „S one strane ulice“, „Pit bul“, „Ja nisma Romeo“, Zenica bluz, „Guzonjin sin“

Nije nedostajalo ni duhovite komunikacije sa publikom koju su bojili Nele i Kusta, na momente i pravog cirkusa na sceni prepunoj muzičara, koji su se očigledno i sami dobro zabavljali.

Nastup bez ikakvih posebnih afekata, spontan, ili dobro izrežiran, jer kako reče Nele, bend ima najboljeg reditelja među gitaristima i najbolje gitaristu među rediteljima, nebitno je. Važan je krajnji efekat.

Zato su morali da se vrate na scenu i na bis odsviraju „Dan republike“ i „Ja nisam odavle“.

Dobar deo koncerta pratila ih je ženska vokalna grupa „Vrelo“ iz Rume koja je sarađivala sa Kusturicom u radu na operi „Vreme cigana“ i koja je 2007. u Londonu dobila drugu nagradu na prestižnom takmičenju koje organizuje Bi-Bi-Si.

„Rumunke“ su i otvorile sinoćni koncert nešto posle 21 sat i tokom četrdesetominutnog odličnog nastupa otpevale osam pesama pokazavši kako čvrsti rok i etno muzika mogu odlično da budu „upakovani“.

Izvor RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *