Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

1. DECEMBAR – STOP AIDS

U Srbiji od 1985. do danas umrlo 920 zaraženih. Većina HIV pozitivnih je u uzrastu od 15 do 39 godina. U Srbiji je od 1985. zaključno sa 20.11. 2007. godine zvanično registrovano 2178 HIV pozitivnih osoba, od kojih je 1381 osoba (63%) već obolela od side, dok je 917 osoba umrlo od side (66% svih obolelih). Dominira grupisanje registrovanih HIV pozitivnih osoba (89%) na teritoriji centralne Srbije, i to uglavnom na području grada Beograda (77%), koji kao i svaka metropola ima više zastupljeno rizično ponašanje, ali i najveći broj testiranja se obavi upravo u Beogradu.

Prema dostupnim podacima 65 osoba inficiranih HIV-om je umrlo od bolesti i stanja koja nisu specifična za AIDS, tako da krajem 2007. godine u Srbiji 1196 osoba živi sa HIV-om, odnosno zvanično registrovana prevalencija HIV infekcije je 0,01%.

Svetski dan borbe protiv side, koji se u našoj zemlji ove godine obeležava pod sloganom „Moj izbor – koristim kondom i prihvatam osobe drugačije od sebe“ prilika je da se podsetimo da je virusom ove opake bolesti zaraženo više od trideset miliona ljudi na planeti, da je samo u toku prošle godine zabeleženo 2,7 miliona novih slučajeva zaraze, a da je „bolest koja se dešava nekom drugom“ odnela dva miliona života tokom 2007. godine.

Sokobanjski Crveni krst, Dom zdravlja i srednja škola „Branislav Nušić, akcijom „Sve što treba da znam o AIDS-u“, obeležili su Svetski dan borbe protiv ove bolesti. Aktivisti Crvenog krsta i glavna medicinska sestra Doma zdravlja, su srednjoškolcima podelili brošure o infekciji HIV-om i merama zaštite, kondome i anketni listić sa pitanjima koliko poznaju ovu bolest, koliko su informisani o njoj i slična. Rezultati ankete će biti naknadno saopšteni.

Za oko tridesetak srednjoškolaca, koji su bili zainteresovani, prikazan je dokumentarni film „Dečko koji se stideo“, a u večernjim satima u kafiću „Vegas“, u Sokobanji, biće upriličena žurka i za pretpostaviti je da će posetilaca, srednjoškolaca, biti više, nego danas. Zdravlje i briga o ljudima i promocija humanih vrednosti su prioriteti u radu Crvenog krsta i današnja akcija svakako zavređuje sve pohvale i pažnju.

Vidimo se u „VEGASU“!

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *