Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POČEO KEF, DODELJENE NAGRADE

Festival kratkih elektronskih formi

Tema ovogodišnjeg KEF-a (Festivala kratkih elektronskih formi), koji je otvoren 29. novembra u Kulturnom centru REX, bila je Štek (Ko, šta, gde, kako i zašto krije ili čuva?). Ovogodišnji festival trajaće do 1. decembra 2008. godine, a biće u formi još dve izložbe, u još dva grada: u U Novom Sadu, u prostoru Multimedijalnog centra Akademije za likovne umetnosti i u Nišu, u prostoru Galerije Paviljon (Tvrđava).

Stručni žiri dodelio je sledeće nagrade: Prva nagrada je dodeljena Dušanu Laziću za kratku elektronsku formu pod nazivom Potkrovlje, druga nagrada je dodeljena Stefanu Maleševiću za rad LISHtek, a treća nagrada dodeljena je Nikoleti Marković i Andreju Mirčevu za rad Ona je tu.

Rexov žiri devetog KEF-a činili su Dragan Živančević (Katedra za nove likovne medije, Akademija umetnosti, Novi Sad), Zoe Gudović (Žene na delu, Beograd), Vladan Jeremić (Biro za kulturu i komunikaciju, Beograd), Dušan Cvetković (Grupa Čaj Odličan, Niš), Nebojša Milikić (Kulturni centar Rex, Beograd).

Na otvaranju KEF-a prikazani su svi filmovi koji su poslati na konkurs. Većina kratkih elektronskih formi obrađuje teme sadašnjeg postpostmodernog vremena sa ironijskim otklonom i uplivom infantilnih elemenata. Poneki to vreme stavljaju u koncept autistične svesti pojedinca i njegovim mirenjem. Depresija, paranoja, klaustrofobočinost, čini se da ostaju na nivu konstatacije. Kao lek za razorne energije nezadovoljstva pojavljuje se tehnička revolucija koja proizvodi još veći osećaj klaustrofobičnosti i multipliciranost promene identiteta.

Retko koja elektronska forma predstavlja „udarac u stomak“ i „pravo osvešćenje“ koje tera na promenu. Možda će sledeći, deseti, jubilarni KEF umeti da učita značenja poziva na produktivnu reakciju.

Do sledećeg KEF-a…

Izvor: e – Novine Ana Isaković PHOTO: REX

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *