Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„LAZA KOSTIĆ“ ZA ZVONKA KARANOVIĆA

Poznati niški pisac dobitnik je prestižne književne nagrade „Laza Kostić“ za knjigu pesama u prozi „Mesečari na izletu“.

Karanoviću, koji je 19. dobitnik „Laze Kostića“, nagrada uručena juče na Međunarodnom „Salonu knjiga“ u Novom Sadu.

Prilikom uručenja predsednik žirija za dodelu ove nagrade Nenad Šaponja pojasnio je da je reč o nagradi koja je po značaju i prestižu u Srbiji odmah iza NIN-ove nagrade i nagrade „Meša Selimović“, a da njen dobitnik može konkurisati i za dobijanje nacionalne penzije.

Nagrada „Laza Kostić“ dodeljuje se za najbolje književno ostvarenje objavljeno između dva novosadska Salona knjiga, počev od 2007. godine, a u konkurenciji je ove godine bilo 90 knjiga. Osim Šaponje, članovi žirija za dodjelu nagrade su i Đorđe Pisarev i Zoran Đerić.

Dosadašnji dobitnici nagrade su Svetislav Basara za roman „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“, Nikola Malović za roman „Lutajući Bokelj“, Milisav Savić za roman „Princ i serbski spisatelj“, Radmila Lazić za pesničku knjigu „Magnolija nam cveta itd“ i Goran Petrović za roman „Ispod tavanice koja se ljuspa“.

Zvonko Karanović, rođen je 1959. u Nišu. Svoje pisanje bazira na iskustvima „beat“ književnosti, filma i pop kulture.

Do sada je objavio 10 zbirki pesama: Blitzkrieg (1990), Srebrni Surfer (1991), Mama melanholija (1996), Extravaganza (1997), Tamna magistrala (2001), Neonski psi (2001), Svlačenje (2004), Tamna magistrala (2008), Boks set (2009) i Mesečari na izletu (2012), i 3 romana Više od nule (2004), Četiri zida i grad (2006) i Tri slike pobede (2009).

Izvor: Južne vesti Foto: vojvodina.gov.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *