Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FRANKOFONI FILM U BG-u OD 6. MARTA

Scena iz filma El Dorado

U okviru Festivala frankofonog filma, koji će trajati od 6. do 10. marta, publika će imati priliku da vidi izbor filmova koji promovišu kulturnu raznolikost, najavili su organizatori.

Program obuhvata igrane filmove „Divne laži“ (2010) Pjera Salvadorija, „EL Dorado“ (2008) i „Divovi“ (2011) Bulija Lanersa, „Sestra“ (2012) Ursule Mejer, „Gospodin Lazar“ (2011) Filipa Falardoa, „Šeherezadina priča“ Jusrija Nasralaha, „Iznad zakona “ (2010) Rašida Bušareba, „Objava rata“ (2011) Valerije Donzeli, „Anonimna dojava“ (2012) Mišela Plasida i „Lorens u svakom slučaju“ (2012) Gzavijea Dolana.

Na programu festivala je i novi film Gorana Markovića „Falsifikator“ koji je snimljen u koprodukciji sa Republikom Srpskom, Slovenijom i Francuskom.

U okviru specijalne projekcije, u subotu 9. marta, biće prikazan egipatski klasik „Ljubav u Karnaku“, muzička komedija Alija Rede iz 1965. Festival frankofonog filma tradicionalno organizuje Francuski institut u Beogradu, u okviru Meseca frankofonije.

Dan frankofonije, 20. mart, slavi se tokom celog meseca, kada se posebno angažuju članovi zajednice okupljene u okviru Međunarodne organizacije frankofonije koja broji 200 miliona osoba koje govore francuski, odnosno 56 država stalnih članica i 19 članica posmatrača, među kojima je i Srbija od 2006.

Frankofonija se zalaže za veće prisustvo francuskog jezika kao sredstva za komunikaciju i kulturnu razmenu i, samim tim, za francuski kao jezik medjunarodne komunikacije, obrazovanja i podrške novijem intelektualnom, naučnom i kulturnom razvoju.

Frankofonija se, takođe, zalaže za višejezičnost u simbiozi sa drugim velikim jezičkim zajednicama u svetu, kao i za priznavanje kulturne raznolikosti i za dijalog medju kulturama.

Festival je organizovan u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, TV5 Monde i ambasadama Francuske, Kanade, Belgije, Švajcarske, Egipta i Alžira, kao i Domom omladine i bioskopom „Fontana“ na Novom Beogradu.

Cena ulaznice je 150 dinara, a kompletan program može se videti na na: http://www.bioskopfontana.rs/ i http://www.institutfrancais.rs/srp/02b.html

Izvor: B 92/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *