Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„VEK“ ALEKSANDRA GATALICE

IZDAVAČKA KUĆA „IPS/PROSVETA“ NAJAVILA NOVO IZDANJE

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Prosveta/IPS“ najavila je objavljivanje dela aktuelnog dobitnika književne nagrade „Stevan Sremac“ Aleksandra Gatalice „Vek“.

U saopštenju se navodi da je „Vek“ višestruko nagrađivana knjiga Gatalice, prevedena na deset jezika, koja „predstavlja najkompletniju sliku XX veka u srpskoj književnosti, u kojoj je glavni junak vek koji je prošao. Podsetivši da je „Vek“ upravo objavljen i u Italiji, njegov beogradski izdavač prenosi da je književni kritičar lista „La Republika“ novu Gataličinu knjigu okarakterisao kao „mešavinu enciklopedijskog duha Danila Kiša (u Enciklopediji mrtvih) i artističkog ekscesa Emira Kusturice u filmu „Crna mačka beli mačor“.

Uporedivši je sa romanom nobelovca Gintera Grasa, sličnog naziva, italijanski kritičari „Vek“ ocenjuju kao referentnu literaturu kada je proučavanje XX veka u pitanju.

Kritičar Nenad Šaponja je u dnevnom listu „Politika“ za ovo delo napisao da je „popis izopačenosti demokratskog veka“, podseća izdavač.

„Ljubavnici i umetnici, diktatori i revolucionari, bolesnici i zločinci, prikaz su ličnog i kolektivnog pamćenja. Nizovi biografija, raslojeni duž sarkastičnog mraka epohe, staju na stranu literature kao pouzdanijeg svedoka vremena“, ocenio je Šaponja.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *