Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PROGLAŠENI DOBITNICI NAGRADA 38. FESTA


Najbolji hrvatski film „Metastaze“

Nagradu „Eritrocit“ za najbolji film prikazan u takmičarskom programu 38 Festa „Evropa van Evrope“ dobio je hrvatski film „Metastaze“ reditelja Branka Šmita, za čiju je projekciju karte kupilo oko 90.000 gledalaca – saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Nagrada FIPRESCI Srbija pripala je izraelskoj antiratnoj drami „Liban“ Samjuela Maoza. Udruženje filmskih novinara i kritičara nagradu Nebojša Đukelić dodelilo je filmu Širom otvorenih očiju Haima Tabakmana.

Žiri u kome su radile kritičarke Alisa Simon i Dubravka Lakić i glumica Labina Mitevska dodelio je nagradu „Eritrocit“ Branku Šmitu za „znalačku režiju i snažan psihološki portret ljudi sa društvenih margina“. Odluka srpskog Ministarstvo kulture da učestvuje u ovoj hrvatsko bosanskoj koprodukciji za Šmita je odmah bila odličan znak.

– Priča je prepoznatljiva i može da se smesti u svaku urbanu dušu i kvart, da se preslika u svaki deo tranzicije i sveta u kome živimo – rekao je Šmit.

Fest je protekao bez festivalskog sjaja i jasnog koncepta, uz obilje dobrih naslova. I na kraju, ali ne na poslednjem mestu, premijera filma „Koriolan“ Ralfa Fajnsa čiji je početak snimanja posle mnogo odlaganja zakazan za drugu polovinu marta, a odvijaće se u Beogradu, najavljena je za otvaranje 39. Festa.

Izvor: Blic Online V. M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *