MARIO VARGAS LJOSA PROTIV ELEKTRONSKIH IZDANJA KNJIGA

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Mario Vargas Ljosa izrazio je bojazan da će knjige u elektronskoj formi naškoditi literaturi u celini.

“Književnost i umetnosti do sada su bili zajednički imenitelj kulture, prostora u kojem ljudska bića mogu da komuniciraju uprkos razlikama u jezicima, veroispovestima i epohama”, izjavio je peruanski pisac u Porto Alegreu, u Brazilu.

Tehnološke inovacije jesu uveliko doprenele razvoju komunikacija”, smatra Vargas Ljosa, ali postoji bojazan da će “elektronska knjiga banalizovati literaturu, kao što se to dogodilo sa televizijom - divnim tehnološkim dosotignućem koje je, da bi doprlo do što većeg broja ljudi, vulgarizovalo svoje sadržaje”.

“Na nama je da nametnemo da elektronska knjiga zadrži bogatstvo sadržaja koje je tokom cele istorije imala knjiga u izdanju na papiru”, dodao je pisac.

Izvor:Blic Online/Beta

ZAGREB FILM FESTIVAL

Nebojša Đorđević    Film, Vesti


Filmaški party

Osmi Zagreb Film Festival je počeo u nedjelju, 17. listopada svečanim otvorenjem u kinu Europa. U tjedan dana bit će prikazano 95 filmova u 5 kinodvorana, a osim filmova, ZFF će ugostiti i brojne europske i hrvatske filmaše.

Prvi dan festivala u Zagreb stiže Jörgen Bergmark, redatelj filma ‘Razumno rješenje’, koji otvara festival. Priča o neobičnom ljubavnom četverokutu i preljubu u zrelim godinama filmski je debi tog švedskog redatelja koji je već karijeru napravio u kazalištu i na televiziji, a čak je i nagrađen za scenarij filma ‘Kitchen Stories’ iz 2003.

Iz Rumunjske dolazi redatelj Calin Peter Netzer s drugim cjelovečernjim filmom ‘Medalja časti’, za koji je već primio nekoliko nagrada, a iz Srbije stiže ekipa filma ‘Tilva Roš’: redatelj Nikola Ležaić, producent Uroš Tomić te glumačka ekipa. Iz glavnog programa ove godine stižu još čak tri glumice: Alwara Höfels iz njemačkog filma ‘Kad odemo’, Eva Melander iz švedskog ‘Sebbe’ te Franziska Weisz iz austrijsko-njemačkog filma ‘Pljačkaš’.

Hrvatske snage u glavnom programu predstavlja Ivan Goran Vitez, redatelj filma ‘Šuma summarum’, a kratke filmove predstavit će Carolina Hellsgård, David Lambert, Anne Leclerq i Jovan Marjanović.

I u dokumentarnom programu ‘vladaju’ ženske snage - u Zagreb stižu tri redateljice: Valerie Gudenus, čiji će film ‘Ja sam Isus’ svjetsku premijeru imati upravo u Zagrebu, Diana Fabiánová s filmom o mjesečnici te Vanja Kovačević iz Beograda. Muške snage predstavlja Geoffrey Smith, redatelj dokumentarnog trilera ‘Okrivljen’, koji će u srijedu 20. listopada u Dokukinu Croatia održati Masterclass.

Bosanski oskarovac Danis Tanović će zajedno s producentom Mirsadom Purivatrom predstaviti novi film ‘Cirkus Columbia’ snimljen prema romanu hrvatskog pisca Ivana Đikića.

Još je jedan film u programu snimljen prema hrvatskom predlošku: scenarij ‘Kao da me nema’ irske redateljice Juanite Wilson napravljen je po istoimenoj knjizi Slavenke Drakulić.

ZFF će ugostiti i redateljicu i spisateljicu kao i glumce Mariju Škaričić, Bojana Navojca i Krešimira Mikića, čiji se filmovi također nalaze u programu Strano, a naše.

Popratni program ‘Film: Protest’, osim intrigantnim filmovima, može se pohvaliti i zanimljivim gostima: Branko Ivanda, Fadil Hadžić i Nenad Puhovski predstavit će svoje filmove, a Srđa Popović, jedan od osnivača srpskog Otpora, održat će predavanje ‘Nenasilna revolucija kao svjetski brend’ u utorak, 19. listopada u Plesnom centru.

Predavanje ‘Novi digitalni svijet’ - predstavljanje novih digitalnih medija održat će tri profesionalca bogatih biografija - Iain Franck Boyd, Asta Wallejus i Wendy Bernfeld - oni su samo dio gostiju koij će posjetiti Zagreb Film Festival.

Izvor: e-novine.com

LEPA SIMIĆ - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Dijaspora, Poezija

Lepa Simić, rodjena je14 maja… Zivi, radi i stvara u Cirihu. Pesme objavljuje u svim medijima, širom sveta. Član je Udr. srpskih pisaca Švajcarske. Učestvuje u svakom novom izdanju zbornika ”ZAVEŠTANJA” Član Kolegijuma za realizaciju mnogih projekata na sajtu www.poezijascg.com. Nagradjivana više puta. Inspiracija joj je jak motiv za pisanje.

U LEVOJ PREDKOMORI

Ljubavlju poneseni
Osvanuli smo
U svetlosti

Nećeš više
Sam
Koračati ispod oblaka

Moje molitvene oči
Kao putokaz u vremenu
Donosiće mir

Opasana ljubavlju
Puštam te
U levu predkomoru

Otimaš vlast
Nad srcem

Čekala sam te…

JEDVA ZA TEBE ZNAM

Koja te žudnja
Ispred mene stvorila
Poput usamljenog vuka
Koji luta
U vreme
Mirisa lipa

Ne diraj mi opet srce.

Nosi te ruže
Neka venu
Kao ti
One noći
Kada su se vrata
Za tobom zatvorila.

Toplu kao hleb
Ljubav moju
Udiše neko
Nalik Mesecu
Razdanjujući noc
Na usnama mojim.

Prodji slobodno
Hladno mi je
Na plus trideset
Od tvoga lika
Koji udara u mene.

Bodežu
Crnih kupina.

NOĆ

Kolike misli
prodjoše kroz glavu
Nezapisane

***
Slušam cvrčka
Nad mojim krovom
Kljuca mrak

***
Letnji vetar
Na svetlosti mesečine
Pleše u travi

****
Zvezde na nebu
Sveće pale
Prepričavaju noć

***
Usnula grlica
Umotana u ćutanje
Čeka san na oči

ZAVIČAJNI SAN

Noćas sam snila
kuću staru
košnice pčela red
i hiljade ptica
u letu …

I opjni miris božura
kako najneznije češlja
prolećno osećanje u meni …

San se zaustavio
u liku i dobrom srcu moje
majke…

Pružila mi korpicu
prepunu crvenih trešnji
i povukla me unutra:
“Beži, kiša će!”

Kroz otkucaje srca,
naglo, osetih
buđenje…

Pogled mi pade na ruke…
(prazne)

Toliko toga lepog na javi
više nema, al me sećanje
održava u životu
i zavičaju što ga duša slavi…

PRSTEN

Tvoj sam prsten
Poklonila siromahu
Onom što svira gitaru
Dok smo ga slušali
Na letnjoj kiši
U cvatu naše ljubavi.

Dok su brodovi pravili talase
Mi smo se radovali
Svakoj melodiji
Pejzažu
A znao si
da je to naše poslednje krstarenje.

Bolje da se ne sećam srećnih dana.

Iz mog srca
slika vecne ljubavi
u nepovrat bezi.

MARKE SA LIKOM ODRI HEPBERN PRODATE ZA 430.000 EVRA

Aleksandra Radovanović    Kultura, Vesti

Komplet poštanskih maraka sa likom američke glumice Odri Hepbern prodat je u subotu uveče za 430.000 evra na aukciji u Berlinu, javile su svetske agencije.

Reč je o raritetu budući da su zabranjene za opticaj pošto je glumica na njima sa muštiklom i cigaretom, navela je aukcijska kuća Šlegel specijalizovana za filateliju koja je organizovala prodaju.

Prihod od prodaje podeliće Fondacija “Odri Hepbern” za pomoć deci koju su 1994. osnovali njeni sinovi, i organizacije UN za pomoć deci (UNICEF) čija je ambasadorka dobre volje ona bila.

Na markama je vrednost štampana u nemačkim markama i evrima jer je u opticaj trebalo da budu puštene početkom 2000, u vreme prelaska EU na zajedničku valutu.

Nemačka pošta štampala ih je u oko 14 miliona primeraka u okviru serije o međunarodno poznatim glumcima, ali prethodno nije obezbedila pristanak glumičinih naslednika.

Njen sin Šon Ferer, kojem je poslat uzorak od deset maraka sa likom njegove majke, usprotivio se projektu pošto je za marku korišćen snimak na kojem je Odri Hepbern se velikim šesirom na glavi i muštiklom sa cigaretom u usnama.

“Fondacija `Odri Hepbern’ je organizacija koja podržava decu i ne želi da ohrabruje pušenje”, naveo je Ferer koji je precizirao da nije znao da su štampani milioni primeraka.

Nemačke vlasti uništile su skoro sve marke, izuzev nekoliko koje su završile u raznim arhivima. Na sinoćnoj aukciji u Berlinu prodate su marke koje su bile u vlasništvu Šona Ferera.

Izvor: Blic Online/Beta Foto:AP

NAGRADA “ZORAN RADMILOVIĆ” PRIPALA EMIRU HADŽIHAFIZBEGOVIĆU

Nebojša Đorđević    Pozorište, Vesti

ZAJEČAR - Bosanski glumac Emir Hadžihafizbegović dobitnik je glavnog priznanja na zaječarskom pozorišnom festivalu “Zoranovi dani” koji se održava u čast slavnog glumca Zorana Radmilovića.

Festival je sinć završen, a žiri je jednoglasno odlučio da Emiru Hadžihafizbegoviću pripadne nagrada “Zoran Radmilović”, za glumačku bravuru ostvarenu u predstavi “Žaba” sarajevskog Kamernog teatra 55. Nagrada “Krstimir Milovanović” za najbolju scenografiju pripala je predstavi “Događaj u stanu br. 2″, po tekstu i u režiji Nikite Milivojevića i izvođenju Šabačkog pozorišta. Autor scenografije je takođe Nikita Milivojević.

Anita Mančić, glumica pozorišta Atelje 212, dobila je preksinoć, poslednje takmičarske večeri Dana Zorana Radmilovića, nagradu “Zoranov brk” ua ulogu Darinke Šančinke u komadu Aleksandra Popovića “Pazarni dan”. Povodom dobijene nagrade, Anita Mančić kazala je da je iznenađena odlukom žirija, ne samo zbog više drugih dobrih uloga već i zato što je ona igrala “iz senke”.

- Drago mi je što je žiri prepoznao taj moj ‘drugi plan’”, rekla je glumica.

Organizator Festivala je odao posebno priznanje glumcu Gordanu Kičiću. Njemu je uručena zahvalnica, uz podsećanje da je ovaj sjajni glumac dobio “Zoranov brk” prošle godine.

Nagrade “Zoranov brk” prethodnih takmičarskih večeri uručene su i Branimiru Brstini, Nebojši Iliću, Predragu Ejdusu, Emiru Hadžihafizbegoviću i Aneti Tomašević.

Izvor: Glas javnosti