Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MARKE SA LIKOM ODRI HEPBERN PRODATE ZA 430.000 EVRA

Komplet poštanskih maraka sa likom američke glumice Odri Hepbern prodat je u subotu uveče za 430.000 evra na aukciji u Berlinu, javile su svetske agencije.

Reč je o raritetu budući da su zabranjene za opticaj pošto je glumica na njima sa muštiklom i cigaretom, navela je aukcijska kuća Šlegel specijalizovana za filateliju koja je organizovala prodaju.

Prihod od prodaje podeliće Fondacija „Odri Hepbern“ za pomoć deci koju su 1994. osnovali njeni sinovi, i organizacije UN za pomoć deci (UNICEF) čija je ambasadorka dobre volje ona bila.

Na markama je vrednost štampana u nemačkim markama i evrima jer je u opticaj trebalo da budu puštene početkom 2000, u vreme prelaska EU na zajedničku valutu.

Nemačka pošta štampala ih je u oko 14 miliona primeraka u okviru serije o međunarodno poznatim glumcima, ali prethodno nije obezbedila pristanak glumičinih naslednika.

Njen sin Šon Ferer, kojem je poslat uzorak od deset maraka sa likom njegove majke, usprotivio se projektu pošto je za marku korišćen snimak na kojem je Odri Hepbern se velikim šesirom na glavi i muštiklom sa cigaretom u usnama.

„Fondacija `Odri Hepbern’ je organizacija koja podržava decu i ne želi da ohrabruje pušenje“, naveo je Ferer koji je precizirao da nije znao da su štampani milioni primeraka.

Nemačke vlasti uništile su skoro sve marke, izuzev nekoliko koje su završile u raznim arhivima. Na sinoćnoj aukciji u Berlinu prodate su marke koje su bile u vlasništvu Šona Ferera.

Izvor: Blic Online/Beta Foto:AP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *