Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MARIO VARGAS LJOSA PROTIV ELEKTRONSKIH IZDANJA KNJIGA

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Mario Vargas Ljosa izrazio je bojazan da će knjige u elektronskoj formi naškoditi literaturi u celini.

„Književnost i umetnosti do sada su bili zajednički imenitelj kulture, prostora u kojem ljudska bića mogu da komuniciraju uprkos razlikama u jezicima, veroispovestima i epohama“, izjavio je peruanski pisac u Porto Alegreu, u Brazilu.

Tehnološke inovacije jesu uveliko doprenele razvoju komunikacija“, smatra Vargas Ljosa, ali postoji bojazan da će „elektronska knjiga banalizovati literaturu, kao što se to dogodilo sa televizijom – divnim tehnološkim dosotignućem koje je, da bi doprlo do što većeg broja ljudi, vulgarizovalo svoje sadržaje“.

„Na nama je da nametnemo da elektronska knjiga zadrži bogatstvo sadržaja koje je tokom cele istorije imala knjiga u izdanju na papiru“, dodao je pisac.

Izvor:Blic Online/Beta

2 Responses

  1. Nije čovek protiv, koliko sam razumela, samo se plaši da se književnost ne sunovrati u prašinu, ko što je TV stigla do „Farme“. … E, on nije video šta se sve kod nas štapma pod „književnost i umetnost“ pa misli da papir čuva vrednost dela…Ne, dragi Mario, nije pitanje medija,papir, ekran ili glinena tablica, nego pitanje vrednosnog suda, a kod nas i pitanje osnovnih moralnih premisa. Reći nekome:“ neću da ti napišem recenziju, ma koliko d a mi platiš, jer tvoje pesme ne vrede ništa!“ To nama fali!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *