SEMINAR ZA FUDBALSKE SUDIJE I DELEGATE FSZO ODRŽAN U KNJAŽEVCU

Nebojša Đorđević    Vesti

Krajem protekle nedelje u Knjaževcu je u organizaciji Fudbalskog saveza zaječarskog okruga u Društvenom klubu Doma kulture i na gradskom stadionu održan seminar za fudbalske sudije i delegate Okružne lige FSZO. Cilj ovog okupljanja bila je razrada pravila fudbalske igre, edukacija putem DVD materijala UEFE, provera teoretske spremnosti i zdravstvenih sposobnosti fudbalskih sudija i delegata, kao i provera fizičke spremnosti fudbalskih sudija, a i postavljanje zadataka za prolećni deo takmičarske 2009/10. godine.

Rukovodsvo seminara činili su, Momčilo Pavlović, generalni sekretar FSZO, savezni instruktor FSS, Miodrag Sokol, komesar za takmičenje Okružne lige Zaječar, republički instruktor FSS, Jovica Stefanović, republički instruktor FSS, kao i komesar za delegiranje sudija Zoran Gogić, delegat.

Po rečima Momčila Pavlovića, svi učesnici seminara dostigli su zadovoljavajuću teoretsku spremnost, što je dobar znak da će i suđenje u prolećnoj sezoni biti odgovarajuće kriterijumima sudijske organizacije Srbije.

- «Zadovoljni smo zbog velikog broja učesnika seminara, bilo ih je preko pedeset, naročito zbog mladih sudija, koji će u narednim godinama biti nosioci večine aktivnosti naše organizacije. Naročito su prijatno iznenadili iz Udruženja fudbalskih sudija Sokobanja, a tu su bili sudije i delegati i iz Zaječara, Knjaževca i Boljevca.»! - dodao je gospodin Pavlović.

Proveru fizičkih sposobnosti sudija FSZO,obavule su savezne sudije, Goran Marinković iz Sokobanje i Dalibor Manojlović iz Knjaževac.

Fizička provera se sastojala iz testa sprinta 6×40 m za 6,4 sekundi (za žene 6,8 sekundi) po pokušaju uz pauzu od 90 sekundi, kada se hodajući vraća na start, i testa od trčanja 20×150 m za 30 sekundi (žene za 35 sekundi) sa pauzama u hodanju po 50 metara za 40 sekundi (žene 45 sekundi).

Svi učesnici su prošli zdravstveni pregled, a lekar, Nebojša Stanković je tim povodom izrazio zadovoljstvo, rekavši, da nikad do sada u FSZO, nije bilo ovoliko mladih i isto tako zdravih fudbalskih sudija.

MEŠINA NAGRADA ZA BEKIMA SEJRANOVIĆA

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Završetak Međunarodnih književnih susreta u Tuzli

Roman “Nigdje, niotkuda” bosanskohercegovačkog pisca Bekima Sejranovića dobitnik je ovogodišnje nagrade “Meša Selimović”, saopšteno je u subotu, 5. septembra u Tuzli,a Međunarodnim književnim susretima “Cum grano salis”

“Roman Bekima Sejranovića može se istodobno čitati i kao kratka povijest ovdašnjeg XX. stoljeća i kao katalog svih njegovih izbjeglištava. Bilo da su istjerani iz jezika u jezik, iz Bosne u Hrvatsku, iz Rijeke u Oslo, iz Palacha u zatvor za ilegalne useljenike, iz života u formulare, iz civilizacije u divljinu krajnjeg sjevera, iz djetinjstva u nimalo pitomiji krajobraz odraslosti… Junaci ove knjige doista dospijevaju nigdje”, pojašnjeno je u kratkom prikazu romana.

Pored ove knjige, u trci za nagradu su bili “Tesla, portret među maskama” Vladimira Pištala, “Pustinje” Radeta Jurka, “Brat” Davida Albaharija i “Rod avetinjaka” Slađane Bukovac.

Prije svečanog proglašenja i dodjele nagrade “Meša Selimović” za najbolji roman na jezičkom govornom području BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, publika je mogla da vidi izložbu Mirka Ilića, predstavljanje zbirke poezije Mile Stojića kao i monodramu Hasije Borić.

Pobjednik 9.Međunardnih književnih susreta Cum grano salis, dobija nagradu Meša Selimović koja podrazumijeva statuu Mastionica i pero i novčani dobitak u vrijednosti od sedam hljada KM.

Ove godine žiri koji je izabrao pobednika činili su Miljenko Jergović, Enver Kazaz, Vladimir Arsenić i Ognjen Spahić, a svoje favorite za prestižnu književnu nagradu odabrali su između 15 pristiglih naslova.

Izvor: e - Novine Photo: infobrcko.com

IZVORNI ŽESTOK ZVUK LIVERPOOLSKE ČETVORKE

Aleksandra Radovanović    Muzika, Vesti

Box set donosi sve albume Beatlesa koje je ovaj bend i originalno izdao u mono verziji

ZAGREB - S velikim nestrpljenjem očekuje se 9. rujna kada izlazi novi CD box Beatlesa pod nazivom “The Beatles in Mono”. Riječ je o CD boxu sa 12 albuma koji nudi vjerojatno najautentičniji zvuk originalnih Beatlesa. Box-set donosi remasterirane mono verzije svih albuma Beatlesa koje su oni i originalno izdali kao mono.

- Kada danas govorimo o Beatlesima, uglavnom je riječ o razdoblju nakon albuma ‘Rubber Soul’ ili ‘Help!’, no ne smijemo zaboraviti da je liverpoolska četvorka promijenila svijet glazbe prije uvođenja sitara i droga na svoje albume. Beatlesi su postali jako čudni ovih dana - primijetila je poznata windsorska pop-kritičarka kraljica Elizabeta II. 1967. godine.

- Većina publike vjerojatno nije upoznata s genijem prvih albuma Beatlesa. Djelomice i stoga što je većina albuma izdana i reizdana u groznom stereo zvuku, što bi nova kolekcija ‘The Beatles in Mono’ trebala promijeniti. Beatlesi sad zvuče žestoko, vitalno i iznenađujuće brutalno - tvrdi kritičar Guardiana Alexis Petridis.

Izvor: Jutarnji hr (J. L.)

U SUSRET 50. OKTOBARSKOM SALONU

Ivan Manojlović    Kultura, Slikarstvo, Vesti

U mesecu koji prethodi ovogodišnjem 50. izdanju Oktobarskog salona, Beograd u Istanbulu otvara još jedan segment dijaloga, ovoga puta sa drugim velikim izložbama u svetu.

Kulturni centar Beograda predstaviće od 10. septembra u prostoru Ce­ntra za savremenu umetnost - izložbu „Beogradsko iskustvo: Oktobarski salon”, koja predstavlja presek dosadašnjih pet međunarodnih izdanja Oktobarskog salona. Za ovaj kratak pregled izabrano je deset srpskih umetnika, od kojih su pet nagrađeni autori na Salonu čija umetnička ostvarenja najviše korespondiraju s temom određenog Salona.

Umetnici: Aleksandrija Ajduković i Maja Radanović (45. Oktobraski salon), Aleksandar Rafajlović i Marko Crnobrnja (46. Oktobarski salon), Zoran Naskovski i Klub ljubitelja umetnosti (47. Oktobarski salon), ŠKART i Ivan Zupanc (48. Oktobarski salon), Ana Adamović i Raša Todosijević (49. Oktobarski salon). U susret ovogodišnjem 50. izdanju Oktobarskog salona, Beograd u Istanbulu otvara još jedan segment dijaloga, ovoga puta sa drugim velikim izložbama u svetu.

Izložba je deo zvaničnog paralelnog programa 11. Bijenala u Istanbulu i pratiće je dvojezična publikacija sa tekstovima kustosa međunarodnih izdanja Oktobarskog salona.

Izvor: Blic Online b.n.

MRAČNE TAJNE TEODORA PUSENA

Mirjana Živić - Mitić    Kultura, Strip, Vesti

Iako ima sva obeležja komičnog stripa koji ne deluje preterano originalno, „Teodor Pusen” krije neočekivane obrte, izuzetan scenario i veoma kompetentni crtež

U izdanju hrvatske kuće „Bookglobe” stiže nam prava poslastica za ljubitelje stripa - serija albuma „Teodor Pusen”.

Ovaj strip je u potpunosti autorsko delo francuskog scenariste i crtača Franka le Gala, a treći nastavak serijala dobio je nagradu za najbolji strip na najznačajnijem svetskom festivalu stripa u Angulemu. Le Gal je stvorio ukupno 12 epizoda u rasponu od dvadesetak godina, a serijal je zvanično zaključen 2005. godine.

Treba reći da je, iako nagrađen u Angulemu, ovaj strip bio praktično potpuno nepoznat na ovim prostorima, tako da je bila potrebna prilična urednička hrabrost da se počne sa njegovim objavljivanjem.

Na prvi pogled, to je tipičan proizvod francusko-belgijske škole; pogled na korice i površno listanje samo potvrđuju utisak da se radi o još jednom klonu Tintina, sa gotovo eržeovskim čistim linijama i glavnim junakom dečačke okruglaste glave, a povremeno provejavaju elementi poznati iz radova Frankena (pre svega njegovog viđenja Spirua). Evo još jednog dokaza da prvi utisak vara ili, kako to Englezi kažu, ne treba procenjivati knjigu na osnovu korica!

Iako ima sva obeležja komičnog stripa koji ne deluje preterano originalno, „Teodor Pusen” krije mnoga iznenađenja. Le Gal je svoj uznemirujući i zastrašujući svet zaogrnuo plaštom naivnog i prividno bezopasnog. Posle upoznavanja sa likovima, žudno okrećete svaku novu stranu u želji da saznate šta se nesrećnom Teodoru dešava, a svaki novi obrt vas pogodi u stomak poput pesnice.

Radnja se dešava krajem dvadesetih godina 20. veka. Naš junak, Teodor Pusen (poussin - pilence), mlad i neiskusan, radeći kao ćata u nekom transportnom preduzeću, mašta o dalekim predelima. U njegovim venama teče morska voda, njegov otac je legendarni kapetan Stin, samo je pitanje dana kada će i Teodor zaploviti njegovim tragom. Ali, avaj, on je samo gradski mladić, činovnik sa naočarima, koji verovatno nikada neće napustiti kopno. Kada mu se ukaže prilika da ode na usavršavanje u Indokinu, on je prihvata sa oduševljenjem. Tamo je njegov otac stekao svoje ime, tamo će i on da postane pravi muškarac.

Umesto slave i odgovora, tamo ga dočekuju patnje i nova pitanja. U ovim turbulentnim vremenima, Azijom haraju gusari, revolucionari, korumpirana kolonijalna vlast, anarhisti, svako vuče na svoju stranu, a Teodor pokušava da spase goli život. Situaciju mu dodatno otežava dijabolični gospodin Novembre, otelotvorenje Teodorove sudbine, koji se misteriozno pojavljuje i nestaje, utičući na život mladog junaka.

Neočekivani obrti, sjajna tranzicija iz lirskog u epsko, izuzetan scenario i veoma kompetentni crtež predstavljaju dobitnu kombinaciju koja ovaj strip izdvaja od proseka i preporučuje ga svim ljubiteljima i kolekcionarima.

Izvor: Politika Danko Ješić