Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MRAČNE TAJNE TEODORA PUSENA

Iako ima sva obeležja komičnog stripa koji ne deluje preterano originalno, „Teodor Pusen“ krije neočekivane obrte, izuzetan scenario i veoma kompetentni crtež

U izdanju hrvatske kuće „Bookglobe“ stiže nam prava poslastica za ljubitelje stripa – serija albuma „Teodor Pusen“.

Ovaj strip je u potpunosti autorsko delo francuskog scenariste i crtača Franka le Gala, a treći nastavak serijala dobio je nagradu za najbolji strip na najznačajnijem svetskom festivalu stripa u Angulemu. Le Gal je stvorio ukupno 12 epizoda u rasponu od dvadesetak godina, a serijal je zvanično zaključen 2005. godine.

Treba reći da je, iako nagrađen u Angulemu, ovaj strip bio praktično potpuno nepoznat na ovim prostorima, tako da je bila potrebna prilična urednička hrabrost da se počne sa njegovim objavljivanjem.

Na prvi pogled, to je tipičan proizvod francusko-belgijske škole; pogled na korice i površno listanje samo potvrđuju utisak da se radi o još jednom klonu Tintina, sa gotovo eržeovskim čistim linijama i glavnim junakom dečačke okruglaste glave, a povremeno provejavaju elementi poznati iz radova Frankena (pre svega njegovog viđenja Spirua). Evo još jednog dokaza da prvi utisak vara ili, kako to Englezi kažu, ne treba procenjivati knjigu na osnovu korica!

Iako ima sva obeležja komičnog stripa koji ne deluje preterano originalno, „Teodor Pusen“ krije mnoga iznenađenja. Le Gal je svoj uznemirujući i zastrašujući svet zaogrnuo plaštom naivnog i prividno bezopasnog. Posle upoznavanja sa likovima, žudno okrećete svaku novu stranu u želji da saznate šta se nesrećnom Teodoru dešava, a svaki novi obrt vas pogodi u stomak poput pesnice.

Radnja se dešava krajem dvadesetih godina 20. veka. Naš junak, Teodor Pusen (poussin – pilence), mlad i neiskusan, radeći kao ćata u nekom transportnom preduzeću, mašta o dalekim predelima. U njegovim venama teče morska voda, njegov otac je legendarni kapetan Stin, samo je pitanje dana kada će i Teodor zaploviti njegovim tragom. Ali, avaj, on je samo gradski mladić, činovnik sa naočarima, koji verovatno nikada neće napustiti kopno. Kada mu se ukaže prilika da ode na usavršavanje u Indokinu, on je prihvata sa oduševljenjem. Tamo je njegov otac stekao svoje ime, tamo će i on da postane pravi muškarac.

Umesto slave i odgovora, tamo ga dočekuju patnje i nova pitanja. U ovim turbulentnim vremenima, Azijom haraju gusari, revolucionari, korumpirana kolonijalna vlast, anarhisti, svako vuče na svoju stranu, a Teodor pokušava da spase goli život. Situaciju mu dodatno otežava dijabolični gospodin Novembre, otelotvorenje Teodorove sudbine, koji se misteriozno pojavljuje i nestaje, utičući na život mladog junaka.

Neočekivani obrti, sjajna tranzicija iz lirskog u epsko, izuzetan scenario i veoma kompetentni crtež predstavljaju dobitnu kombinaciju koja ovaj strip izdvaja od proseka i preporučuje ga svim ljubiteljima i kolekcionarima.

Izvor: Politika Danko Ješić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *