DETALJI EX - YU ŽIVOTA

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Novosadska premijera predstave „KNKNPNKN”

U produkciji Belef centra i Jorik trupe nastala je predstava „KNKNPNKN” Žanka Tomića u kojoj je dosad mogla da uživa samo publika koja ju je videla na Kalemegdanskoj tvrđavi, a sada, zahvaljujući saradnji sa Pozorištem mladih, predstavu će u nedelju, 16. novembra (20.00, Velika scena) premijerno videti i novosadska publika.

Ovaj pozorišni „spektakl sa pet glumaca i jednim bendom” nastao je na predlošku sajta „Ex-yu mitologije” na koji su brojni posetioci mogli da ubeleže neko od svojih sećanja na život u bivšoj nam zemlji Jugoslaviji.

Kasnije je i izdavačka kuća „Rende” iz Beograda objavila knjigu „Leksikon ex-yu mitologije”, a književnik Vladimir Arsenijević, koji je uredio ovu knjigu, napisao je i recenziju za predstavu za koju su tekst delom adaptirali, a delom i napisali Miroslav Šćepanovići sam Žanko Tomić. „Danas, kada smo svi mi bivši Jugosloveni, nakon decenije ratova, napokon bezbedno smešteni u zabrane željenih i skučenih, neprovetrenih nacionalnih državica, kad smo, ukratko, svoji na svome, predstava „KNKNPNKN” jednako govori i o periodu SFRJ, kao i o svom onom užasu koji je usledio nakon njenog raspada, o vakuumu u kom smo trenutno, kao i o svim neizvesnostima koje nas iščekuju u budućnosti”, napisao je Arsenijeviću recenziji, a reditelj Žanko Tomićista kao je da je i Dubravki Ugrešići Arsenijeviću drago što je „Leksikon” nastavio da živi i razvija se i u vidu pozorišne predstave.

Direktorka Belef centra Milena Stojićevićistakla je da joj je drago što je predstava doživela toliki uspeh kod publike i da je Belef znao u šta ulaže kada je ušao u ovaj zahtevan projekat, a da će se zahvaljujući Pozorištu mladih život predstave nastaviti. Ogromna energija glumaca Milorada Kapora, Ninoslava Đorđevića, Milovana Filipovića, Jelene Đukići Suzane Vuković, ali i benda Ludilo mozga, nikoga u publici ne ostavlja ravnodušnim i kako je juče istaknuto, predstava je svojevrsna „kutija uspomena koja izaziva katarzu”, kako onih koji su detinjstvo proveli u bivšoj Jugoslaviji tako i kod generacija koje su rođene posle.

Prva repriza je zakazana u Pozorištu mladih u ponedeljak, 17. novembra, a još jedna izvedba zakazana je za poslednji dan ovog meseca. Preporuka gledaocima je da ponesu sa sobom paklu papirnih maramica, što zbog suza od smeha, što zbog tuge.

Novi projekat - Face Book

Žanko Tomić najavio je na juče održanoj konferenciji u Pozorištu mladih da će ista ekipa koja je realizovala predstavu „KNKNPNKN” uskoro početi sa novim projektom o globalnom fenomenu Face Book. „Želimo da napravimo jednu veselu, živahnu predstavu o usamljenosti, globalnoj usamljenosti i da iscedimo sve sokove iz hladnih, kompjuterskih ekrana”.

Izvor: Danas G. D. Nonin

MUČNINA I VELIKI APLAUZ

Mirjana Stanojevi?    Pozorište, Vesti


Drugog dana pozorišnog festivala u Užicu, gostovalo Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda sa komadom „Barbelo, o psima i deci”

Od knedle u grlu i mučnine do dugotrajnog aplauza bile su reakcije užičke publike na komad „Barbelo, o psima i deci” Biljane Srbljanović, u režiji Dejana Mijača, koju je ansambl JDP briljantno izveo druge večeri 13. jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu.

Priča o manjku emocija u porodici i njihovom višku u obožavanju materijalnog, emotivnim surogatima i upletima politike, na mučan način najavljuje da se raspadom porodice raspada celo društvo. Sve to, vođeni sjajnim Mijačem, u svedenoj i simbolikom nabijenoj scenografiji, odlično su „ispričali” glumci Jelena Đokić, Nikola Rakočević, Nebojša Glogovac, Jasmina Avramović, Mirjana Karanović, Aleksandra Janković, Nikola Đuričko, Goran Šušljik, Toni Laurenčići Marko Baćović.

I kučići na sceni bili su sjajni.

Možda je Toni Laurenčić ponudio najbolji sažetak ove drame, povremeno i crnohumorne, koju je muzički vešto obojila Anja Đorđević, kada je primetio da je to „priča o ljudima koji se više boje života, nego smrti”. „Tragično je da se danas ljudi zatvaraju u sebe, jer se plaše bliskosti”, kazao je Laurenčić.

Branko Cvejić, direktor JDP, svedočio je o izuzetnoj saradnji sa našom eminentnom književnicom, rekavši da je napisala sjajan i uzbudljiv tekst, koji je vanredno postavljen na scenu tog pozorišta i izrazio nadu da će ta saradnja potrajati. Cvejićje učinio i divan gest kada je grupi od tridesetak užičkih srednjoškolaca, najviše gimnazijalaca i učenika Umetničke škole, koji nisu imali ulaznice, omogućio da pogledaju predstavu. Bilo bi mi veoma žao da su ostali van sale, jer sa ovom predstavom teško da ćemo ponovo doći u Užice. Oni će možda dolaziti u Beograd, ali ne znam da li će ona tada biti na repertoaru. To je veliki kompliment našem ansamblu i loše bih se osećao da su ostali napolju”, rekao je Danasu Cvejić. Na lepom gestu, u ime užičkih srednjoškolaca, Cvejiću se zahvalila Ružica Marjanović, profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji, članica prošlogodišnjeg stručnog žirija festivala i inicijatorka regionalnih susreta pisaca „Na pola puta”, koji se svake godine, u aprilu, organizuju u Užicu.

Večeras Hrvatski ITI

U okviru pratećeg programa na Maloj sceni užičkog pozorišta od 18 sati biće promovisan Hrvatski centar ITI (International Theatre Institute). Nakon toga sledi festivalski takmičarski program, kada će gostovati ansambl zagrebačkog pozorišta Gavela sa komadom „San Ivanske noći”.

Izvor: Danas N. Kovačević

NIJE VO, VEĆ TROJANSKI KONJ

Nebojša Đorđević    Vesti

Dobro upućenI dugogodišnji analitičari političkih dešavanja u Knjaževcu, komentarišući epilog prošlonedeljnih ponovljenih lokalnih izbora kažu da iznenađujuće veliki broj mandata, do sada, nepoznatom pokretu («Živim za Knjževac» - Boško Ničić») na ovom tlu i nije neko iznenađenje. Narod ovog kraja osim folk zvezda voli sve što je novo i što se, poput cirkusa, nekada po prvi put pojavljuje: voli volove, nove markete, kladionice, fri šopove… Ali ih brzo izgustira, te ovih, opet, za dugo nema, kažem, poput cirkusa.

Zato i ovi rezultati i nisu neko iznenađenje, kažu dobro upućeni analitičari, čak je i vaš novinar u prvom tromesečju prošle godine u tekstu Ne veneris tarde primetio da se virus uspešnosti širi dolinom Belog Timoka, ali u kontra smeru od protoka vode - uzvodno. Umalo da preko puta, Prc male, na mestu napuštene kasarne nikne nova industrijska zona, koju su svi od milošte prozvali Patkovgrad, ali se čekalo na onog pravog, koji se, kažu, proslavio po izgradnji i uređenju, četrdesetak kilometara nizvodno (o tome su naširoko i nadugačko, čak i u nastavcima pisale, kolege novinari iz NoveTimočke revije), da on svojim zlatnom pričom pobode prvi ašov.

Dotle niko ništa nije maknuo, a i kako bi, u strahu da ne pogreši. Treba ovaj, iz drugog grada (nizvodno) da mu kaže kako treba da se radi, jer se u svom proslavio, najviše po monumentalnoj ski stazi, čiji vodeni topovi prave sneg koji traje dva sata (raspitivali se o ovom pronalasku klakeraši i bozadžije, kažu novi tehnološki izum, a među njima i naš kolega, kolumnista tekstova o «Zlatoustom» u pomenutoj reviji, inače majstor za limunade, a i kikirriki, semenke, lebleblije!, naročito u pauzama u bioskopu kada se postavlja druga rolna i na utakmicama, posebno u poluvremenu. To datira, još iz vremena Kosovskog boja, kaže on, i dodaje: “car Murat da svojoj vojsci pauzu od petnaest minuta voljno, i knez Lazar da svojoj vojsci voljno petnaest minuta, a onda nastupaju naši: boza, limunada, kikiriki, semenke, lebleblije!… i tako vekovima kad su svetkovine, bagami i kad je gusto, kad se pojave novi kneževi, carevi, Titići!”) a koja se završava ispred pruge, naročito ako ne naiđe voz.

Knjaževčanima, kažu to, 2.879 ljudi, je potrebna uvozna pamet, da im gradi, gazduje, vodi, vršlja, zabavlja i gradi ski staze (šteta što na Staroj planini nema pruge) neko iz drugog grada, i to ne samo da je iz drugog grada, već da voli da vlada, da je junak na rečima, da se opevao u pesmi… Potrebno je čak da sve ekipe na sportskim turnirima, nose njegovo ime, a i da se, ponekad nađe tu i neki vo.

Nije to vo u pitanju, kažu ostali Knjaževčani već trojanski konj. On se u njihovom gradu transformisao u vola!

ДОДЕЛА НАГРАДА И РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА „ЖИВОТИЊСКИ СВЕТ ЛЕДЕНОГ ДОБА”

Nebojša Đorđević    Kultura, Obaveštenja


У четвртак, 13.11.2008. у 12 часова  ће бити додељене награде ауторима одабраних радова пристиглих на конкурс Завичајног музеја Књажевац, на тему „Животињски свет леденог доба”. Награде ће бити додељене у категоријама за ликовне радове:

Ликовни радови-предшколци:
1. Анастасија Стаменковић, „Наша радост”, васпитачи Наташа и Миријана
2. Магдалена Гојковић, „Црвенкапа”
3. Јована Благојевић „Црвенкапа”
Марко Милановић, припремна група „Дубрава”

Вајарски радови - предшколци и нижи разреди:
1. Немања Велојић, „Црвенкапа”
2. Сара и Ана Тасић „Дубрава”
3. „Пећина из леденог доба”-средња група „Снежана”, васпитачи Снежа и Сања
„Животињски свет леденог доба”-предшколска група „Наша радост”, васпитачи Суза и Силвана

Основне школе нижи разреди:
1. Марина Виденовић 3/3, ОШ Десанка Максимовић, Зајечар
2. Анђела Поледица 2/2, ОШ Д.Т. Каплар
3. Павле Николић 1/5, ОШ Д.Т. Каплар
Мина 1/1

Основне школе виши разреди:
1. Милица Милановић 8/4, ОШ Д.Т. Каплар
2. Нена Петровић 5/4, ОШ Д.Т. Каплар
3. Милена Стојаноска 5/5, ОШ Д.Т. Каплар

Средње школе:
1. Александар Шаботић 1/2 Гиманазија Књажевац
2. Ненад Антић 1/е, Уметничка школа Ниш

Групни радови:
1. Ставраоци леденог доба - Јована Николић, Ана Миливојевић, Александар Величковић 4/3, ОШ Вук Караџић
2. „Мамути” - Лена Ђорђевић, Тања Јовановић, Вељко Милетић, припремна група, ОШ Д.Т. Каплар
3. Одељење 3/1, ОШ „Дубрава”, учитељица Илијић Мирјана
И за литерарне радове:

Нижи разреди основних школа:

1. Неда Тасић 4/3, ОШ Вук Караџић, Књажевац
2. Данијела Грубач 3/3, ОШ Десанка Максимовић, Зајечар
3. Милица Јевтић 4/3, ОШ Вук Караџић, Књажевац

Виши разреди основних школа:

1. Наталија Коцић 8/5, ОШ Стефан Немања, Ниш
2. Анастасија Коцић 6/2, ОШ Стефан Немања, Ниш
3. Љупка Георгијев 7/2, ОШ Д.Т.Каплар, Књажевац

Средње школе:

1. Јефимија Коцић 2/3, Гимназија Бора Станковић и Уметничка школа, Ниш
2. Александра Жикић ½, Гимназија, Књажевац

Награде су обезбедили Природњачки музеј Београд, Државна лутрија Србије и Завичајни музеј Књажевац, и њих ће уручити аутори изложбе. Биљана Митровић и Драгана Ђурић.

Због великог броја радова Завичајни музеј Књажевац ће у децембру организовати њихову изложбу,  како би на одговарајући начин уважили све учеснике.

Захваљујемо Вам се на великом интересовању које сте показали за гостујућу изложбу Природњачког музеја „Животињски свет леденог доба” као и на ангажовању и учешћу на истоименом конкурсу.

У нади да ћемо и даље успешно сарађивати.

в.д. директора Завичајног музеја Књажевац
Милена Милошевић Мицић

VEČERAS PROMOCIJA KNJIGE BRANISLAVA STOJADINOVIĆA “KNJAŽEVAČKI KAFANSKI ŽIVOT IZMEĐU DVA SVETSKA RATA”

Nebojša Đorđević    Knjige, Kultura, Vesti

Narodna biblioteka “Njegoš” u četvrtak, 13. novembra u Holu Doma kulture, organizuje promociju knjige Branislava Stojadinovića “KNJAŽEVAČKI KAFANSKI ŽIVOT IZMEĐU DVA SVETSKA RATA”. U kafanskom ambijentu starog Knjaževca, uz “Malu noćnu muziku”, o prvoj knjizi iz edicije “Vremeplov varoši” govoriće Vladana Stojadinović, direktor Biblioteke, Dragojlo Milić, hroničar starog Knjaževca i Miodrag Antonijević, potomak ugledne knjaževčke kafedžijske porodice. Domaćin programa je novinar Ljiljana Pavlović, a promocija je zakazana za 19 časova i 30 minuta.