Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MUČNINA I VELIKI APLAUZ


Drugog dana pozorišnog festivala u Užicu, gostovalo Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda sa komadom „Barbelo, o psima i deci“

Od knedle u grlu i mučnine do dugotrajnog aplauza bile su reakcije užičke publike na komad „Barbelo, o psima i deci“ Biljane Srbljanović, u režiji Dejana Mijača, koju je ansambl JDP briljantno izveo druge večeri 13. jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu.

Priča o manjku emocija u porodici i njihovom višku u obožavanju materijalnog, emotivnim surogatima i upletima politike, na mučan način najavljuje da se raspadom porodice raspada celo društvo. Sve to, vođeni sjajnim Mijačem, u svedenoj i simbolikom nabijenoj scenografiji, odlično su „ispričali“ glumci Jelena Đokić, Nikola Rakočević, Nebojša Glogovac, Jasmina Avramović, Mirjana Karanović, Aleksandra Janković, Nikola Đuričko, Goran Šušljik, Toni Laurenčići Marko Baćović.

I kučići na sceni bili su sjajni.

Možda je Toni Laurenčić ponudio najbolji sažetak ove drame, povremeno i crnohumorne, koju je muzički vešto obojila Anja Đorđević, kada je primetio da je to „priča o ljudima koji se više boje života, nego smrti“. „Tragično je da se danas ljudi zatvaraju u sebe, jer se plaše bliskosti“, kazao je Laurenčić.

Branko Cvejić, direktor JDP, svedočio je o izuzetnoj saradnji sa našom eminentnom književnicom, rekavši da je napisala sjajan i uzbudljiv tekst, koji je vanredno postavljen na scenu tog pozorišta i izrazio nadu da će ta saradnja potrajati. Cvejićje učinio i divan gest kada je grupi od tridesetak užičkih srednjoškolaca, najviše gimnazijalaca i učenika Umetničke škole, koji nisu imali ulaznice, omogućio da pogledaju predstavu. Bilo bi mi veoma žao da su ostali van sale, jer sa ovom predstavom teško da ćemo ponovo doći u Užice. Oni će možda dolaziti u Beograd, ali ne znam da li će ona tada biti na repertoaru. To je veliki kompliment našem ansamblu i loše bih se osećao da su ostali napolju“, rekao je Danasu Cvejić. Na lepom gestu, u ime užičkih srednjoškolaca, Cvejiću se zahvalila Ružica Marjanović, profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji, članica prošlogodišnjeg stručnog žirija festivala i inicijatorka regionalnih susreta pisaca „Na pola puta“, koji se svake godine, u aprilu, organizuju u Užicu.

Večeras Hrvatski ITI

U okviru pratećeg programa na Maloj sceni užičkog pozorišta od 18 sati biće promovisan Hrvatski centar ITI (International Theatre Institute). Nakon toga sledi festivalski takmičarski program, kada će gostovati ansambl zagrebačkog pozorišta Gavela sa komadom „San Ivanske noći“.

Izvor: Danas N. Kovačević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *