Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAJČITANIJE KNJIGE OVE GODINE

Amazon je objavio popis najboljih i najprodavanijih knjiga u SAD-u, a hrvatske knjižnice donose popis ovogodišnjih najposuđivanijih naslova kod nas.

Američki Amazon objavio je popis najboljih knjiga prema izboru svojih urednika za 2008., godinu koju su obilježile financijske krize i predsjednički izbori u SAD-u. U Americi godišnje izađu na tisuće novih naslova, no samo odabrani dobiju svoje mjesto na ljestvicama najprodavanijih. Amazon je tako sastavio popis svojih miljenika i popis favorita prema izboru čitatelja.

Kao najbolje knjige ove godine istaknute su The Northern Clemency autora Philipa Henshera, priča o dvjema obiteljima iz britanskog Sheffielda, zatim Hurry Down Sunshine Michaela Greenberga, o ocu čija kći iznenada psihički oboli, te političko djelo Nixonland, autora Ricka Perlsteina. Na listi su se našli i The Forever War ratnog izvjestitelja Dextera Filkinsa o iskustvima u Afganistanu i Iraku, te The Story of Edgar Sawtelle, prvijenac i bestseler Davida Wroblewskog, ujedno i nedavni Oprahin odabir za book club. Isti se naslov našao i na četvrtom mjestu Amazonovih najprodavanijih novih naslova u 2008.

Po broju prodanih knjiga prednjači vampirski hit za mlade Praskozorje, autorice Stephenie Meyer, čiji je prijevod objavio Algoritam, a slijedi ga i kontroverzni The Last Lecture. Riječ je o posljednjem predavanju koje je američki profesor informatičkih znanosti Randy Pausch održao svojim studentima, svjestan da uskoro umire od neizlječivog tumora, želeći im prenijeti vlastite životne utiske. Vijest o tom događaju obišla je svijet pa su Pauscha pozvali da održi ponovljene verzije predavanja brojni voditelji, kao i sveučilišta diljem SAD-a, a snimke tog istog predavanja na YouTubeu su vidjeli milijuni ljudi.
Randy Pausch Last Lecture: ‘Achieving Your Childhood Dreams’

Književni časopis Publisher’s Weekly tom je popisu dodao i svoje favorite najboljih knjiga poput iznenađenja godine Netherland autora Josepha O’Neilla, o New Yorku i kriketu, zatim When Will There Be Good News? Kate Atkinson, o nizu nepovezani likova i situacija, te triler o sadističkom ubojici Hold Tight Harlana Cobena.

Premda posuđivanost nekih naslova u knjižnicama ne jamči i da će se isti prodavati, za usporedbu vam prenosimo popis najposuđivanijih knjiga u Knjižnicama Grada Zagreba za 2008. Prema njihovom kvartalnom izvješću od stranih romana prednjače ‘magična’ djela Ljubav u doba kolere Gabriela Garcie Marqueza, najnoviji Harry Potter i darovi smrti J. K. Rowling, Zovem se Crvena Orhana Pamuka te još jedan vampirski roman, Pomrčina Stephenie Meyer. Od domaćih djela najčitanija je Slavenka Drakulić, roman Frida ili o boli, te obje knjige Renata Baretića, nagrađivani Osmi povjerenik i Pričaj mi o njoj.

Zanimljiv je podatak da su i u Zadru, kojeg krasi jedna od najvećih i najmodernijig gradskih knjižnica u Hrvatskoj, u top-naslove 2008. također ušla bajkovita djela: na prvom je mjestu Da me barem možeš vidjeti, treći roman mlade irske spisateljice Cecilie Ahern, autorice mega-hita P.S. Volim te, kojeg u stopu slijedi Otok Victorije Hislop. S druge strane, od publicistike i stručne literature najčitaniji su teoretičari zavjera William Engdahl i David Icke, koji je nedavno posjetio i Zagreb, kao i gurui ‘boljeg života’, Rhonda Byrne s djelom Tajna te Eckhart Tolle i njegova Moć sadašnjeg trenutka. Znači li to da Hrvati u knjigama traže bijeg od surove stvarnosti, procijenite sami.

Izvor: Booksa Petra Sapun

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *