Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DETALJI EX – YU ŽIVOTA

Novosadska premijera predstave „KNKNPNKN“

U produkciji Belef centra i Jorik trupe nastala je predstava „KNKNPNKN“ Žanka Tomića u kojoj je dosad mogla da uživa samo publika koja ju je videla na Kalemegdanskoj tvrđavi, a sada, zahvaljujući saradnji sa Pozorištem mladih, predstavu će u nedelju, 16. novembra (20.00, Velika scena) premijerno videti i novosadska publika.

Ovaj pozorišni „spektakl sa pet glumaca i jednim bendom“ nastao je na predlošku sajta „Ex-yu mitologije“ na koji su brojni posetioci mogli da ubeleže neko od svojih sećanja na život u bivšoj nam zemlji Jugoslaviji.

Kasnije je i izdavačka kuća „Rende“ iz Beograda objavila knjigu „Leksikon ex-yu mitologije“, a književnik Vladimir Arsenijević, koji je uredio ovu knjigu, napisao je i recenziju za predstavu za koju su tekst delom adaptirali, a delom i napisali Miroslav Šćepanovići sam Žanko Tomić. „Danas, kada smo svi mi bivši Jugosloveni, nakon decenije ratova, napokon bezbedno smešteni u zabrane željenih i skučenih, neprovetrenih nacionalnih državica, kad smo, ukratko, svoji na svome, predstava „KNKNPNKN“ jednako govori i o periodu SFRJ, kao i o svom onom užasu koji je usledio nakon njenog raspada, o vakuumu u kom smo trenutno, kao i o svim neizvesnostima koje nas iščekuju u budućnosti“, napisao je Arsenijeviću recenziji, a reditelj Žanko Tomićista kao je da je i Dubravki Ugrešići Arsenijeviću drago što je „Leksikon“ nastavio da živi i razvija se i u vidu pozorišne predstave.

Direktorka Belef centra Milena Stojićevićistakla je da joj je drago što je predstava doživela toliki uspeh kod publike i da je Belef znao u šta ulaže kada je ušao u ovaj zahtevan projekat, a da će se zahvaljujući Pozorištu mladih život predstave nastaviti. Ogromna energija glumaca Milorada Kapora, Ninoslava Đorđevića, Milovana Filipovića, Jelene Đukići Suzane Vuković, ali i benda Ludilo mozga, nikoga u publici ne ostavlja ravnodušnim i kako je juče istaknuto, predstava je svojevrsna „kutija uspomena koja izaziva katarzu“, kako onih koji su detinjstvo proveli u bivšoj Jugoslaviji tako i kod generacija koje su rođene posle.

Prva repriza je zakazana u Pozorištu mladih u ponedeljak, 17. novembra, a još jedna izvedba zakazana je za poslednji dan ovog meseca. Preporuka gledaocima je da ponesu sa sobom paklu papirnih maramica, što zbog suza od smeha, što zbog tuge.

Novi projekat – Face Book

Žanko Tomić najavio je na juče održanoj konferenciji u Pozorištu mladih da će ista ekipa koja je realizovala predstavu „KNKNPNKN“ uskoro početi sa novim projektom o globalnom fenomenu Face Book. „Želimo da napravimo jednu veselu, živahnu predstavu o usamljenosti, globalnoj usamljenosti i da iscedimo sve sokove iz hladnih, kompjuterskih ekrana“.

Izvor: Danas G. D. Nonin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *