Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MUZEJ METROPOLITEN OTVORIO VRATA: HILJADE REMEK DELA – BESPLATNO NA INTERNETU

Edouard Manet „Boating“, 1874.

Metropoliten muzej objavio je u petak da će više od 400.000 digitalnih slika visoke rezulucije iz javnog vlasništva svetski poznate muzejske kolekcije biti moguće preuzeti direktno sa sajta muzeja za nekomercijalnu upotrebu.

Slike mogu biti upotrebljene bez naknade i bez prethodno dobijanja dozvole od muzeja, prenosi portal Openculture.

Metropoliten muzej se tako pridružio najeminentnijim svetskim muzejima koji su već postavili umetnost „on lajn“ – 87.000 fotografija „Geti“ (Getty) iz Los Anđelesa, 125.000 holandskih majstora iz Rijksmuseum, 35.000 umetničkih slika iz Nacionalne galerije, kao i 57.000 umetničkih dela „Gugl prodžekt art“ (Google Project Art).

Ova inicijativa je nazvana „Otvoren pristup za naučni sadržaj“ (Open Access for Scholarly Content) i zainteresovani dok pretražuju digitalnu kolekciju Metropoliten muzeja znaće da je određeno delo slobodno za preuzimanje ako nosi oznaku OASC.

Ukoliko se ikona OASC nalazi ispod, slika je u odeljku kolekcije koja se može preuzeti, i odmah do ove oznake nalazi se ikona klikom na koju se može delo preuzeti i sačuvati na željeno mesto.

Ukoliko imate slobodnog vremena, možete proveriti i neke od ranijih inicijativa ovog muzeja – 2012. godine je stavljeno „on lajn“ 397 umetnička kataloga.

Izvor: Blic Online/Openculture

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *