Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

STO GODINA OD ROĐENJA LUJA DE FINESA

Filmovi s francuskim komičarem Lujom de Finesom, 100 godina od njegovog rođenja, i dalje su najgledaniji filmovi u Francuskoj, sa 120 miliona gledalaca

Parodija na Drugi svetski rat „La grande vadrouille“ (Velika krpa) s De Finesom i Burvilom najgledaniji je film sa 17,27 miliona gledalaca. Film je snimljen pre 42 godine.

De Finesovi filmovi se redovno prikazuju na francuski televizijima, medju kojima su „La traversee de Paris“ (Putovanje kroz Pariz), „Les aventures de Rabbi Jakob“ (Avanture Rabija Žakoba) i popularna saga „Žandar iz Sen Tropea“.

„Luj de Fines ostaje popularan jer je glumac za sve generacije. Njegove filmove često gleda cela porodica“, rekla je Sofi Adrijansen, autorka knjige o glumcu.

Nizak, ćelav, kolerik, oštrog oka, pun tikova i mrzovoljan, Luj de Fines predstavlja simbol prosečnog Franzuca.

„On je personifikacija onoga što volimo. Uvek je smotan policajac i šeprtlja. On je sve što obožavamo da mrzimo“, rekla je autorka knjige „Luj de Fines – Gledaj me ovde, pravo u oči“.

Naslov knjige je aluzija na De Finesovu često izrečenu rečenicu u filmovima, uvek praćenu smešnom mimikom i gestikulacijom. Sofi Andijansen, koja je imala samo šest meseci kad je De Fines umro 1983. godine, postala je veliki obožalac glumca.

Izvor:Dnevni Akter/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *