Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VELIKE KNJIGE ZA MALE ČITAČE

Dečja književnost na Sajmu knjiga

 

Pored obilja zanimljivih knjiga, đake danas očekuje potpisivanje knjiga, kvizovi, animacije, prezentacije, druženja s autorima udžbenika…

Na 54. međunarodnom sajmu knjiga, koji se pod kupolama Beogradskog sajma odvija od 26. oktobra do 1. novembra,juče je bio školski dan, predviđen prvenstveno za grupne posete đaka, a svečano ga je, u 11 časova, otvario Žarko Obradović, ministar prosvete Republike Srbije.

Iskustva prethodnih godina govore da je to uvek jedan od najposećenijih dana, a izdavači su za tu priliku, i ovoga puta, na svojim štandovima organizovali niz aktivnosti: potpisivanje knjiga, kvizove, animaciju, prezentacije, druženje s autorima udžbenika…

Letimičan pogled na ovogodišnju produkciju namenjenu mališanima i mladima govori da je došlo do oseke literature namenjene njima u odnosu na nekoliko prethodnih godina. No, klince i klinceze ipak čeka obilje naslova i zanimljivih knjiga.

Među maestralnim slikovnicama na štandu „Belog puta“ je i raskošna knjiga „Princeze“ F. Lehermajera i R. Dortmer, knjiga – dvorac u kome stanuju Trnova Ružica, Pepeljuga i druge manje ili više poznate princeze, koje žive u svetu koji uzbuđuje maštu današnjih devojčica. Izuzetno su zanimljive i biblioteke namenjene starijim osnovcima i tinejdžerima. U ediciji za devojčice su romani „Zaljubljene devojke“, „Devojke pod pritiskom“, „Devojke ostaju do kasno“, „Uplakane devojke“ Džeklin Vilson, a za dečake romani „Regrut“ i „A klasa“ Roberta Mačamora. Reč je o knjigama koje, po oceni svetskih stručnjaka, imaju visoke književne vrednosti, a upakovane su i napisane kao nešto što je „in“, „hit“, „fora“.

„Atlas dinosaurusa“ („Profil“)je bogato opremljena knjiga koja sadrži interaktivni CD, što čitaocima omogućava da, barem na trenutak, budu istraživači praistorijskih prilika. Duhovita slikovnica za tinejdžerke „Priručnik za devojčice“ („Profil“) kroz crteže, testove, opaske, savete, igre plasira „250 ideja za mene i moje drugarice“.

Jedan od naših najpoznatijih izdavača za decu i omladinu „Kreativni centar“, među brojnim ranijim i novijim izdanjima, prepoznatljivim po inovativnosti i kvalitetu, ima i dva dragocena priručnika za one kojima je ostalo da još malo budu deca: „Kako da stekneš samopouzdanje“ E. Rigona i S. Bosijea i „Kako da vaspitaš svoje roditelje“ K. Matlen i B. K. Prada. U prvoj je obrađeno 50 pitanja (i raznih mogućih odgovora) karakterističnih za adolescenciju, a u drugoj štiva koja su od velike koristi u onome što je Egziperijev „Mali Princ“ odredio kao „deca moraju mnogo toga opraštati odraslima“.

Štand Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva raznim matematikama, gramatikama i ostalim školskim baucima, verovali ili ne, uspeo je da šarmira i učini prijemčivim „sve te grozne stvari“. Izdavač „Mono&Manjana“ je učinio pravi podvig objavivši „Primarnu interaktivnu školsku enciklopediju“ u tri toma. Kapitalno delo koje, između ostalog, obuhvata precizna objašnjenja iz mnogih oblasti i gotovo svih školskih predmeta. Uz knjige ide i CD koji omogućava i interaktivnost i igru. Njihovim odranije poznatim uzbudljivim slikovnicama – igračkama („Čarobnjaštvo“, „Zmajologija“, „Egiptologija“…) pridružila se i nova, „Izgubljeni svetovi“, koja je i crtežom i rečju i ilustracijom na tragu „Gospodara prstenova“.

Među brojnim publikacijama „Mladinske knjige“ su i „Moj leksikon“ (izdanje čije stranice čekaju na reči, fotografije, tajne… drugara i drugarica), zatim, knjižice o Prljavom Beci, u kojima se on, kako zna i ume, bori sa crvima, buvama, gaćama…

Šarenilo i mnoštvo lepih, poučnih, neobičnih, zanimljivih dečjih izdanja „vreba“ i sa štandova „Lagune“, „Evro-giuntija“, „Ružnog pačeta“, „Booklenda“ i drugih izdavača.

Deca iz Zvečanske

Štand „Delfi“ knjižara u Hali 4 juče(13) su posetila i deca iz Doma za zaštitu odojčadi, dece i omladine – Doma za studente i srednjoškolce u Zvečanskoj ulici. Njima se prvi put u životu pružaila prilika da posete Sajam knjiga. „Delfi“ knjižare su obezbedile donacije u knjigama, karte za pozorišnu predstavu i ručak, a imala su priliku i da se upoznaju sa našim piscima.

Izvor: Blic Online T. Nježić Foto: z. raš

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *