Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SVET PAMTI GENIJA

NAJVEĆI deo arhive našeg velikog naučnika Nikole Tesle, koja se čuva u njegovom muzeju u Beogradu je sačuvan i u digitalnoj formi. Ceo projekat, koji su uglavnom izneli zaposleni, urađen je da bi se omogućilo da građa o naučniku i njegovim patentima bude dostupna široj publici, što je i obaveza naše države budući da je Teslina zaostavština 2003. godine upisana na Uneskovu listu pamćenja sveta.

Nosioci projekta su na skupu u Arhivu Jugoslavije, u četvrtak, govorili o učinjenom. Zanimljivo je da će se deo građe čuvati u posebnim komorama, koje rade na principu jednog Teslinog neobjavljenog patenta.Klimatizovana komora urađena je na principu tzv. Tesline vazdušne pumpe, a idealni klimatski uslovi ostvaruju se uz pomoć ventilatora koji samo na početku, dok se ne pokrene, koristi struju, a posle toga radi uz pomoć trenja specijalnih diskova.

– Deo arhivske građe je mikrofilmovan za razne vrste kopija – rekla je Milica Keslar, arhivista Muzeja Nikole Tesle. – Na taj način se omogućava slobodniji pristup za pretraživanja. Jedan od ekskluzivnih zahteva je bio da se dokumentacija ne sme iznositi iz Muzeja. To smo ispoštovali.

Prema njenim rečima digitalizovanje crteža patenata zahtevalo je posebne uslove rada. Odlučili su da angažuju profesionalne fotografe, kako bi se dobro iskadrirali ti radovi.

– Usledila je, po istom principu, digitalizacija Teslinog naučnog rada. Za ovaj deo građe pripreme su dugo trajale, jer je dosta inventarnih jedinica bilo velikog formata ili oštećeno. I taj materijal je digitalizovan. Skenirana dokumenta sačuvana su na više harddiskova i na drugim, sigurnim mestima.
Kustos Muzeja Ivana Zorić je bila zadužena za digitalnu sistematizaciju foto-arhive, koja sadrži 976 fotografija, 270 foto-ploča i 172 slajda.

– Uz svaku fotografiju se nalazi legenda na kojoj su dati opisi iz izvornih dokumenata iz tog perioda o onome što se nalazi na njoj. Zbog nedostatka podataka, nažalost, neke fotografije nismo uspeli da opišemo.

Izvor: Večernje novosti D.B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *