Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„TROJERUČICA“ ZA LJUBOMIRA SIMOVIĆA

Pesnik Ljubomir Simović dobitnik Svetske pravoslavne književne nagrade „Bogorodica Trojeručica“ za 2009. godinu, koju dodeljuje Fondacija „Ivanka Milošević“ iz Čikaga za celokupno književno delo.

Dobitnik Svetske pravoslavne književne nagrade „Bogorodica Trojeručica“ za 2009. godinu, koju dodeljuje Fondacija „Ivanka Milošević“ iz Čikaga za celokupno književno delo, je pesnik Ljubomir Simović, saopštio je srpski pres centar iz Čikaga.

Članovi Saveta, koji predlaže kandidate za književnu nagradu za ovu godinu, bili su Matija Bećković, Jovan Delić, Miroslav Egerić, Aleksandar Jovanović i Slobodan Rakitić, a Upravni odbor Fondacije je proglasio laureata tradicionalno na Vidovdan u Srpskoj narodnoj biblioteci, zadužbini Miluna i Nade Nikolić.

Pesnik i dramski pisac, romanopisac, izvanredan tumač poezije, esejista raspevan među slikama, putopisac, intelektualac koji opipava puls svoga doba, Simović je autor jednog od najbogatijih i najraznovrsnijih književnih opusa, navodi se u saopštenju.

Osnivač i predsednik Fondacije Dragica Milošević je obrazložila odluku Upravnog odbora stavom da je Simović bio među „prvim srpskim pesnicima koji su se obratili ikoni Bogorodice Trojeručice, u vreme kada je u srpstvu beznadežnost zapretila i veri i ljubavi i nadi“.

„Bogorodica Trojeručica“ se dodeljuje pravoslavnim književnim stvaraocima koji, „nadahnuti hrišćanstvom, izražavaju biće svojih pravoslavnih naroda, njihovih temelja i svetinja“.

Nagrada, koja će biti uručena Simoviću na jesen u Beogradu, sastoji se od Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, Povelje, štampanja knjige i novčanog dela.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *