Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SINOĆ OTVOREN 48. FKMS U KNJAŽEVCU – FASCINANTNA POZORIŠNA PREDSTAVA „ALISA 2008.“ DEČJEG KULTURNOG CENTRA IZ BEOGRADA

Otvaranje 48. po redu Festivala kulture mladih Srbije u Knjaževcu, bilo je koncertni nastup akademskog hora  i solista SKC  iz Niša  kojim je dirigovala prof. dr Suzana Kostić, koji već nekoliko godina, po tradiciji učestvuje na samom početku festivalskog programa. Predsednik opštine Knjaževac, Mladen Radosavljević prigodnim govorom je proglasio početak, a telegram podrške ovoj manifestaciji stigao je i od strane Ministra kulture Republike Srbije, Nebojše Bradića.

Pre same ceremonije otvaranja, postavljene su i izložbe FKMS 2009. i to, Izložba prve generacije doktoranata FLU Niš, autorske izložbe umetničke fotografije, kao i Izložba originalnih tabli stripova mladih stvaralaca Srbije i strip radionica.

No, sve to zasenila je pozorišna predstava ‘Alisa 2008’, dramskog studija Dečjeg kulturnog centra iz Beogradua, po tekstu i u režiji Snežane Bećarević, koja je prošle godine nagrađena ‘Srebrnim delfinom’ na Svetskom festivalu dečje kreativnosti – GEF u San Remu, koja je dobila nagradu u  kategoriji modernog scenskog izraza i titulu ‘Apsolutni pobednici’ u svim kategorijama,

Izvođači uzrasta od 9 do 18 godina, fascinirali su i knjaževačku publiku, koja ih je nagradila uzvicima ‘bravo’ i aplauzima.

Prema rečima rediteljke Bećarević, ‘Alisa 2008’ je savremena, urbana priča o sve većem ponoru koji se stvara između roditelja i dece.

‘Ni najskuplje igračke ne mogu da uklone usamljenost deteta, jer nema s kim da razgovara i podeli strah pred mašinom koja se zove život’, kazala je ona svojevremeno.

Za scenski pokret i izbor muzike bio je zadužen Željko Marinković, za video efekte Zoran Popović,  garderobu Zorica Ilić, ton i sliku je montirao Goran Josić, a glumačku ekipu čine Ružica Radovanović, Dunja Gegić, Luna Ugrenović, Teodora Miljković, Marina Stevanović, Lena Marjanović, Tamara Milošević, Manja Šuković, Ignjat Radinović,  Jovana Riter i Tijana Delić.

Obečavajući početak 48. FKMS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *