Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UŽI IZOR ZA NINOVU NAGRADU

NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2012. godine dobio je Aleksandar Gatalica (Foto: Tanjug)

Uži izbor za NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2013. godine obuhvata 15 naslova, a buduci da je rok za slanje predloga 31. decembar, moguće su još neke promene u trci za to književno priznanje.

U uži izbor, objavljen u novom broju NIN-a, nisu prošli romani dva prethodna dobitnika NIN-ove nagrade, koji su bili u široj selekciji – „Gnusoba“ Svetislava Basare, nagrađenog 2006. za „Uspon i pad Parkinsove bolesti“, te „Baron iz šaraga“ Miroslava Josića Višnjića, koji je 1990. nagrađen za roman „Odbrana i propast Bodroga u sedam burnih godišnjih doba“, prenosi portal SEEcult.

Od 38 knjiga u najširem izboru, u uži izbor odabrani su romani „Miris mraka“ Miomira Petrovića, „Satori“ Srđana Srdića, „Ako u sledećem životu budeš leptir“ Milovana Stankovića, kao i „Tai“ Gorana Gocića, koji je upravo dobio nagradu „Miloš Crnjanski“.

U užem izboru su i romani „Mi, izbrisani“ Slobodana Vladušića, „Ilegalni parnas“ Bojana Babića, koji je u širem izboru imao i knjigu „Devojčice, budite dobre“, zatim „Zlatno doba“ Silvane Hadži-Đokić, „Vazdušni ljudi“ Sonje Atanasijević, „Arkadija“ Milete Prodanovića, „Kozje uši“ Vladislave Vojnović, „Sva je priroda divlja i surova“ Ivančice Đerić, „Tiši od vode“ Berislava Blagojevića, „Mreža“ Gordane Ćirjanić, dobitnice NIN-ove nagrade 2010. za roman „Ono što oduvek želiš“, te „Sva Teslina deca“ Gorana Skrobonje i „Talasi beogradskog mora“ Dragana Jovanovića Danilova.

Žiri NIN-ove nagrade, koji čine Vasa Pavković (predsednik), Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov i Mića Vujičić, odlučiće o najužem izboru 30. decembra.

NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2012. godine dobio je Aleksandar Gatalica za „Veliki rat“, u izdanju beogradske kuće Mono i Mananja, a pobedio je za jedan glas više Lasla Blaškovića, koji je bio nominovan za roman „Posmrtna maska“ u izdanju Arhipelaga.

U najužem izboru bili su i romani „Zoja“ Mire Otašević, „Veprovo srce“ Draga Kekanovića, „Štampar i Veronika“ Katarine Brajović i „Nesreća i stvarne potrebe“ Ivančice Đerić.

Izvor: B92/ SEEcult.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *