Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ELEKTRONSKA IZLOŽBA KATARINE JOVANOVIĆ

BEOGRAD – Biblioteka Matice srpske obeležava, elektronskom izložbom građe iz svojih zbirki, 200 godina od rođenja slikarke Katarine Ivanović (1811-1882).

Izložba, koja se može pogledati do 25. maja u javnom katalogu Biblioteke, obuhvata izbor reprodukcija slika Katarine Ivanović i literature o njenom radu. Autorke postavke su Ivana Grgurić i Silvija Čamber, prenosi RTS.

Elektronski katalog izložbe, uz kataloge prethodno postavljenih elektronskih izložbi – o Rabindranatu Tagori, Savi Tekeliji, Ruđeru Boškoviću i Emilu Sioranu, trajno se čuvaju i dostupni su na CD-u u Biblioteci, a u skraćenom obliku, zajedno sa štampanim katalozima dosad realizovanih izložbi, mogu se pogledati na sajtu Biblioteke.

Katarina Ivanović, prva slikarka u srpskoj umetnosti novijeg doba, rođena je u Vespremu 1811. godine. Slikarstvo je učila u Pešti, u radionici Jozefa Peškija, i u Beču, gde je na Umetničku akademiju primljena na poseban odsek za žene.

Boravila je u Minhenu, Parizu, Zagrebu i Beogradu, ali je do smrti živela i radila u Sekešfehervaru (Stonom Beogradu), u tadašnjoj Ugarskoj. Slikala je portete, mrtve prirode, istorijske i žanr-kompozicije.

Godine 1876. izabrana je za počasnog člana Srpskog učenog društva. Petnaestak svojih radova, među kojima su Autoportret (1836), Korpa s grožđem, Osvajanje Beograda, Sima Milutinović Sarajlija, Zakletva kralja Matije, Povratak s litije i druge, Ivanovićeva je poklonila Narodnom muzeju u Beogradu.

Katarina Ivanović je umrla u Stonom Beogradu 1882. godine, a 1967. njeni posmrtni ostaci preneti su u Beograd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *